Tavoitteet
DYVA -hankkeen tavoitteena on kehittää yrittäjyyskoulutuksen sisältöjä, toimintatapoja ja oppimismalleja vastaamaan paremmin yritysten ja elinkeinoelämän tarpeita ja tuottaa opiskelijoille, yrityksille ja muille osallisille digitalisaatioon liittyvää osaamista ja tietoa liiketoiminnassa hyödynnettäväksi. Tavoitteena on luoda perustaa innovaatiotoiminnalle ja monialaiselle yhteistyölle kehittämistoiminnassa.
Hankkeessa muodostettavan laaja-alaisen asiantuntijaryhmän toiminnassa ja yhteistyössä tutustutaan digitalisaation ilmiöön ja tavoitellaan yrittäjyysopintojen kehittämistä uudistumiskykyiseksi, asiakaslähtöisesti ja tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi niin, että opinnot tukevat ja laajentavat opiskelijoiden ymmärrystä ja osaamista liittyen liiketoiminnan kestävään kehitykseen uusimman tiedon ja teknologian tarjoamin mahdollisuuksin.
Toimenpiteet
DYVA -hankkeen asiantuntijaryhmän toimintaan sitoutetaan Lapin korkeakoulukonsernin ja ammattioppilaitosten liiketoiminnan ja yrittäjyyden opettajia, yrittäjiä ja yritysten muuta henkilöstöä, digitalisaation asiantuntijoita, elinkeinojen kehittämisorganisaatioiden edustajia sekä oppilaitosten opiskelijoita.
Hankkeen ja sen asiantuntijaryhmän yhtenä keskeisenä toimintamuotona ovat seminaarit, joiden tehtävänä on tuottaa uutta tietoa nykyisistä ja ennakoitavissa olevista mahdollisuuksista hyödyntää digitalisaatiota yritystoiminnassa. Seminaarien työskentelymuodot valitaan siten, että ne palvelevat opetussuunnitelmatyötä. Seminaarien teemoja ovat esimerkiksi palveluiden ja asiakaslähtöisen digitalisaation kehittäminen, osto-osaamisen kehittäminen, uusien teknologioiden haltuunotto, datan parempi hyödyntäminen ja yleisemmin digitalisaation mahdollisuuksien esiin tuominen. Seminaarien alustajiksi kutsutaan alan asiantuntijoita Suomesta.
Seminaarien lisäksi hankkeessa asiantuntijaryhmälle järjestetään työpajatoimintaa. Työpajoissa tapahtuu varsinainen yrittäjyysopintojen opetussisältöjen työstö ja nopeat kokeilut -oppimismenetelmän arviointi. Nopeat kokeilut -oppimismenetelmän perustana ovat aidot asiantuntijaryhmään kuuluvien yritysten digitalisaatioon liittyvät kehittämistarpeet, jotka kartoitetaan ja täsmennetään "toimeksiannoiksi" yrittäjyysopintoihin pohdittavaksi. Nopeat kokeilut ja niiden arviointi antavat konkreettisen tarttumapinnan digitalisaatioon liittyviin aitoihin kehittämistarpeisiin ja niiden käsittely hyödyntää kaikkia asiantuntijaryhmään osallistuvia vertaisoppimisen kautta työpajoissa.