Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) 11.11.2020 julkaisemassa muistiossa elinikäisen oppimisen ilmiölähtöistä johtamista valotetaan kasvatus-, hallinto- ja kompleksisuustieteiden näkökulmista. Lapin yliopiston professori Timo Aarrevaara ProSoc-ryhmästä tarkastelee julkaisussa elinikäisen oppisen uudistamista hallintopolitiikan keinoin.
Kompleksisessa maailmassa panostukset elinikäisen oppimiseen ovat yhä tärkeämpi investointi yksilöiden, yritysten ja yhteiskunnan hyvinvointiin ja kilpailukykyyn.
Kun globaali keskinäisriippuvuus yhteiskunnassa kasvaa, monimutkaistuvat myös elinikäiseen oppimiseen liittyvät syy-seuraussuhteet. Tällaisessa maailmassa kokonaisvaltaisen ajattelun tarve korostuu: Elinikäistä oppimista on tulevaisuudessa johdettava läpileikkaavana kokonaisuutena, systeemisesti ajatellen, eli ilmiölähtöisesti.
Lähtökohtaisesti oppimisessa on aina kysymys myös sivistyksestä. Sivistyksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus voidaan todentaa oppijoiden kapasiteetin kasvuna, muiden ihmisten laajempana ymmärtämisenä työelämässä ja oppijan oman näkökulman tai itsemääräämisen hahmottamisena suhteessa omaan työympäristöön. Jatkuvan oppimisen ilmiölähtöisen johtamisen perustana on tietoon perustuva uudistusten toteuttaminen ja toimenpiteiden tuottaman vaikuttavuuden todentaminen.
Sitran alkuperäinen uutinen ja linkki julkaisuun ”Ilmiölähtöisen johtamisen näkökulma elinikäiseen oppimiseen - Miten edistää systeemistä ajattelua"
Julkistustilaisuuden tallenne YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=RVedeccOTdY (nähtävillä 25.11.2020 asti, videon kokonaiskesto 1:09:35).
Lisätietoja:
timo.aarrevaara(at)ulapland.fi
040 4844267