Lapin yliopiston hankkeessa on tutkittu vanhempien eron jälkeistä vainoa lasten ja nuorten näkökulmasta. Hanke päättyy nyt luentosarjaan, jonka videoidut puheenvuorot ovat vapaasti käytettävissä esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan sekä juristien koulutuksessa.
Vanhempien eron jälkeinen vaino on yksi lähisuhdeväkivallan muoto. Se haastaa niin väkivallan kanssa eläviä perheitä, heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia kuin yhteiskunnallisia rakenteita ja prosesseja.
Suomen Akatemian rahoittamassa CAPS-hankkeessa on tutkittu lapsia ja nuoria vanhempien eron jälkeisen vainon kokijoina. Vaikka ymmärrys vainosta väkivaltana on tutkimuksen ja julkisen keskustelun myötä parantunut, lasten ja nuorten asema tunnistetaan edelleen huonosti.
– Tutkimuksen avulla on sanoitettu vainoa lasten ja nuorten näkökulmasta. Tutkimuksessa on pyritty paikantamaan niitä kohtia, joissa heidän kokemustensa, tietonsa ja toimijuutensa tunnistaminen ja ymmärtäminen on vielä syystä tai toisesta heikkoa, kertovat hankkeen tutkijat professori Merja Laitinen ja tutkijatohtori Anna Nikupeteri.
Ammattilaisten on edelleen hankala tunnistaa vainoa ja sen seurauksia lasten ja nuorten arjessa. Usein vaino nähdään aikuisten, vanhempien välisenä asiana, mikä estää arvioimasta lasten kokemaa uhkaa, heihin kohdistuvaa mahdollista riskiä sekä tuen ja turvan tarpeita esimerkiksi lasta koskevissa tapaamis- ja huoltoasioissa. Hankkeen tulokset korostavat lasten turvallisuuden ja suojelun tarpeen ymmärtämistä moniulotteisena, monitilanteisena ja jatkuvana asiana. Tämä edellyttää eri ammattilaisten lapsikeskeistä, lapsen oikeudet varmistavaa yhteistyötä ja lapsen toimijuuden tukemista arjessaan.
– Hankkeen päättyessä kutsuimme lapsiin kohdistuvan väkivallan johtavia tutkijoita pohtimaan lapsen asemaa ja oikeuksia vainon monisäikeisissä tilanteissa.
Videoiduissa puheenvuoroissaan professorit Maria Eriksson ja Nicky Stanley sekä apulaisprofessorit Emma Katz ja Molly Dragiewicz avaavat kukin erilaisen näkökulman ilmiöön. He keskustelevat esimerkiksi lasten selviytymisestä, osallisuudesta ja roolista vanhempien eron jälkeisen väkivallan ja vainon tilanteissa sekä eri alojen ammattilaisten kokemuksista niihin liittyen.
Puheenvuorot ovat saaneet innoitusta taiteilija Alina Korotovskaian piirtämistä sarjakuvista, jotka kiteyttävät tutkimushankkeen keskeisiä tuloksia.
– Luennoitsijat tuovat esiin sarjakuviin ja omaan tutkimustaustaansa pohjautuen heille tärkeitä näkökulmia lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyen.
Videoiden alle on koottu hankkeen keskeisiä tutkimusjulkaisuja sekä kirjallisuutta ammattilaisten työn tueksi.
Videoitu luentosarja
Lisätietoja CAPS-hankkeesta
Lisätietoja:
Anna Nikupeteri, +358 40 484 4179, anna.nikupeteri(at)ulapland.fi
Merja Laitinen, +358 40 509 2153, merja.laitinen(at)ulapland.fi