Esteettömyys liikunta- ja luontomatkailussa

17.6.2011

Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun tekemän kyselytutkimuksen perusteella esteettömän liikunta- ja luontomatkailun markkinoinnissa on parantamisen varaa. Mm. nettisivuilta saa vain harvoin tietoa liikuntarajoitteisille suunnatuista palveluista.

Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu toteuttavat parhaillaan yhteistyössä Esteettömyys liikunta- ja luontomatkailussa -esiselvityshanketta. Esteettömyydellä tarkoitetaan ympäristöä ja palveluita, joita voidaan hyödyntää fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystä riippumatta. Hankkeeseen liittyvä kyselytutkimus Lapin matkailuyrityksille toteutettiin kevään 2011 aikana. Kyselyyn vastasi 86 yritystä.

– Tärkeimmät yritysten käyttämät markkinointikanavat olivat internet ja suusta suuhun tiedonkulku. Vaikka suurin osa yrityksistä tarjosi matkailupalveluita erityisryhmille, niitä ei erikseen markkinoitu. Muun muassa nettisivuilta sai vain harvoin tietoa liikuntarajoitteisille suunnatuista palveluista, erikoistutkija Mikko Pehkonen sanoo.

Majoituspalveluista parhaiten erityisryhmien saavutettavissa olivat loma- ja mökkikylät sekä hotellit. Yli puolella yrityksistä oli tarjolla liikuntarajoitteisille matkailijoille tarkoitettuja huoneita. Ravitsemispalveluja tarjoavista yrityksistä parhaiten olivat saavutettavissa kahvilat ja ruokaravintolat.

Erityisryhmien saavutettavissa olivat etenkin tulilla oleskelu, poroajelu, luonnon tarkkailu ja retkeily. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että erityisryhmiin kuuluvat ovat kiitollista asiakaskuntaa, koska pienilläkin jutuilla voi saada aikaan suuria elämyksiä. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että ikääntyvien ja erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden määrän kasvu tarjoaa lisämahdollisuuksia.

– Pääasiassa yritykset näyttävät rakentavan toimintakokonaisuuksia niin, että palvelut ovat kaikkien käytettävissä eikä esimerkiksi pyörätuolia käyttäviä asiakkaita pyritä eristämään muista. Muiden asiakkaiden toiminta ja viihtyvyys eivät vastaajien mielestä myöskään kärsi siitä, että samoihin toimintoihin osallistuu myös erityisryhmiin kuuluvia asiakkaita.

Suurin osa vastaajista koki yrityksen henkilöstöllä olevan tarvetta jatko- ja täydennyskoulutukseen. Kaikkein tärkeimpänä henkilöstökoulutuksen aiheena pidettiin markkinointia ja myyntityötä. Seuraavaksi tärkeimpinä aiheina nähtiin asiakaspalvelu, matkailun tuotekehitys ja ikääntyvien matkailun erityispiirteet. Myös kestävä kehitys ja matkailu, sähköiset työkalut, verkottuminen ja kielitaidon kehittäminen nousivat tärkeiksi koulutusaiheiksi. Kielitaidon osalta kyselyyn vastanneista lähes puolet haluaisi kehittää etenkin henkilöstön venäjän kielen taitoa ja noin neljäsosa englannin kielen taitoa.

– Kyselytutkimuksen perusteella jatkotoimenpiteiksi esitetään henkilöstökoulutusta sekä markkinointiin liittyvän tietopankin rakentamista Lapin matkailuyrityksille esteettömyyden näkökulmasta. Kyselyä täydennetään parhaillaan yrityshaastatteluilla ja esteettömyysarvioinneilla. Tietoa tullaan hyödyntämään mm. matkailuyritysten henkilöstölle suunnattujen koulutuskokonaisuuksien suunnittelussa, Pehkonen sanoo.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Mikko Pehkonen
Puhelin 0400 161 628

LaY/Viestintä/OT