Uutinen, kuvituskuva 2

Häiritsevä yhteiskuntatutkimus-perjantaiseminaarissa keskustellaan taiteesta

21.10.2019

Häiritsevä yhteiskuntatutkimus-perjantaiseminaarissa 25.10. klo 13 – 15 (LS10) keskustellaan mausta, tyylistä ja taiteen arvottamisen sudenkuopista.

Tapani Rantalan julkinen teos "Tietäjien aika" nostatti kiihkeitä reaktioita taiteiden tiedekunnassa keväällä 2019. Reaktiot ja keskustelut synnyttivät tarpeen pohtia taiteeseen liittyviä maku- ja tyylikysymyksiä.

Häirikköpaneelikeskustelussa apulaisprofessori Kalle Lampela (Lay) alustaa suomalaisesta taidemausta ja institutionaalisesta taidekäsityksestä, yliopistonlehtori Leena Raappana-Luiro (Lay) avaa käyttötaiteen näkökulmaa sekä tyyliä ja lifestyleä ja Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkanen kertoo, mihin taidekokoelmien keruu perustuu ja minkälaisia asiantuntijuuden ja hyvän maun aspekteja tähän liittyy.

Perjantaiseminaarin tavoitteena on esitellä yhteiskuntatutkimuksen ajankohtaisia tutkimusaiheita ja tuloksia, keskusteluja ja näkökulmia sekä tarkastella yhteiskuntakriittisesti ajankohtaisia ilmiöitä. Perjantaiseminaari jatkaa keskustelua yhteiskuntatutkimuksen vaikuttavuudesta ja merkityksestä teoksen Jarno Valkonen (toim.) Häiritsevä yhteiskuntatutkimus (Lapland University Press, Rovaniemi, 2018) hengessä: https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/63421

Luentojen teema valikoituu kunkin alustajan mielenkiinnon mukaan, eikä noudata tarkkaa etukäteissuunnitelmaa. Yhteistä luennoille on teeman ajankohtaisuus sekä kriittinen ja pähkäilevä ote. Käytännössä kyse voi olla uuden julkaisun tulosten esittämisestä, vierailevan tutkijan puheenvuorosta, ajankohtaiseen ilmiöön tarttuvasta tutkijapuheenvuorosta tai vaikkapa professorin jäähyväisluennosta.

Luentoja järjestetään noin neljän viikon välein, eli käytännössä kerran kuukaudessa. Kunkin luentoseminaarin kesto on maksimissaan kaksi tuntia, muita rakenteellisia ehtoja ei seminaarille aseteta. Pyrkimys on, että perjantaiseminaarista muodostuisi keskusteleva, akateeminen yhdessäoppimisen käytäntö. Tilaisuuteen toivotaan laveasti yleisöä niin henkilökunnasta kuin opiskelijoista. Joka kerralla on tarjolla kahvia, teetä ja pientä napposteltavaa!

Kurssin suorittaminen:

Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -perjantaiseminaari on laajuudeltaan 3-5 op:n kurssi. Se suoritetaan luentopassi-käytännön mukaisesti koodilla TUTA0303, Valinnaiset laadullisen tutkimuksen lähestymistavat. Luentopassin periaatteet ja käytännöt kerrotaan seminaarisarjan avauskerralla kuten myös se, mihin kurssin suorittamalla voi saada korvaavuuksia.

Lisätietoja:

jarno.valkonen(at)ulapland.fi