Julkaisu: Vastaväitteitä globalisaatiosta

9.4.2014

Risto Tainion, Susan Meriläisen, Jukka Mäkisen ja Maarit Laihosen toimittama uusi teos kyseenalaistaa useita globalisaatiosta viimeaikoina esitettyjä väitteitä.

On väitetty, että globalisaatio on jättänyt varjoonsa yritysten kansallisten juurien merkityksen. Kirja globalisaation rajoista kumoaa väitteen ja toteaa, että yritysten kansalliset juuret ovat säilyttäneet edelleen merkityksensä esimerkiksi globaalissa liikkeenjohtotyössä. Monet pitkällekin kansainvälistyneet yritykset kantavat globalisaatiosta huolimatta huolta kotimaansa työelämäympäristön kehittämisestä.

Globalisaation on väitetty avanneen kansallisia rajoja. Kirjan mukaan tämä pitää tiettyyn rajaan asti paikkansa, koska kansallisvaltiot suojaavat edelleen itseään monin eri tavoin. Monet ulospäin suhteellisen avoimelta näyttävät kansakunnat ovat kuitenkin edelleen sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti varsin tarkkoja omista rajoistaan.

Globalisaation on väitetty merkitsevän myös sitä, että maailman eri osat ovat enenevässä määrin yhdenmukaistuneet ja kietoutuneet toisiinsa. Kirjan esimerkit kuitenkin osoittavat, että maanosia yhdenmukaistavat voimat saattavat tuottaa eri olosuhteissa ja rakenteissa myös erilaisuutta.

Kirjan tiedot:
Risto Tainio, Susan Meriläinen, Jukka Mäkinen ja Maarit Laihonen (toim.) Limits to Globalization: National Borders Still Matter, Copenhagen Business School Press, 2014.

LaY/Viestintä/OT