Kansainvälinen arvio: Yliopiston pienuus voi olla myös vahvuus

17.1.2014

Lapin yliopiston tutkimusta arvioinut kansainvälinen arviointiryhmä suosittelee yliopiston tutkimuksen linjaamista pohjoisen puolesta – maailmaa varten -profiilin alle sekä matkailuntutkimuksen asemoimista strategiseksi painoalaksi. Lisäksi ryhmä suosittelee, että yliopisto vahvistaisi kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvää ympäristökasvatuksen ja taiteen tutkimustaan.

Lapin yliopisto on arviointiryhmän käsityksen mukaan edennyt pitkälle siitä, kun Rovaniemelle perustettiin korkeakoulu vahvistamaan Pohjois-Suomen akateemista koulutusta. Yliopisto on vahvistunut tutkimusyliopistona, joka on voimakkaasti suuntautunut pohjoisille yhteiskunnille erityisten kysymysten tutkimiseen.

Arktinen tutkimus

Arviointiryhmä toteaa, että Arktisella keskuksella on jo yhteistyötä yhteiskuntatieteiden ja oikeustieteiden kanssa alkuperäiskansoihin ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä arktisilla ja pohjoisilla alueilla. Arktisen keskuksen olisi hyvä vahvistaa yhteistyötään myös kasvatustieteiden ja taiteiden kanssa. Arviointiryhmä ehdottaa liikkuvuuden lisäämistä Arktisen keskuksen ja tiedekuntien välillä molempiin suuntiin.

Arktinen keskus toimii aktiivisesti kansainvälisissä tieteellisissä verkostoissa. Sen ohessa sen tulisi voimakkaasti edistää ja levittää tietoa tutkimuksesta, joka tukee pohjoisten ympäristöjen arvoa ja alueen asukkaiden hyvinvointia.

Matkailuntutkimus

Arviointiryhmä painottaa matkailun merkitystä sekä kasvavana talouden sektorina Lapissa että sosiaalisena, kulttuurisena ja ympäristöön liittyvänä ilmiönä. Lapin yliopisto tarjoaa alalla maan laajimmat opiskelumahdollisuudet ja on kehittänyt itsenäisen kansainvälisen profiilin matkailun tutkimuksessa.

Matkailun on kuitenkin vaikea toimia profiilialueena koko yliopistolle. Paikallisen matkailuelinkeinon odotukset kohdistuvat paljolti muuhun kuin yliopiston toimintaan tai kansainvälisesti ansiokkaaseen tutkimukseen ja yliopiston eri tiedekuntien kiinnostus matkailun teemoihin on varsin vaihtelevaa.

Arviointiryhmä esittää, että vastuullinen matkailu asemoitaisiin yhdeksi yliopiston strategiseksi painoalaksi kestävän kehityksen, oikeuden ja oikeudenmukaisuuden, pohjoisen hyvinvoinnin ja muuttuvan työn sekä palvelumuotoilun rinnalle.

Arviointiryhmän esittämiä yleisiä suosituksia

• Opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden taso ratkaisee yliopiston menestyksen. Hakijoita tulee olla paljon ja heistä tulee valita parhaat.
• Opetuksen ja tutkimuksen yhdistämistä tulisi parantaa järjestämällä opettajille eri keinoin tutkimusaikaa.
• Pienen yliopiston jatko-opiskelijat tarvitsevat kansallisia ja kansainvälisiä tutkijakouluja.
• Yliopistoon tulisi perustaa systemaattinen, kansainvälinen tieteenharjoittajien vierailuohjelma.
• Yliopiston pienuus on myös vahvuus. Se helpottaa vuorovaikutusta tieteenalarajojen ylitse ja yhteiskunnan kanssa.
• Ilmaisen ja toimivan kielentarkastuksen pitäisi olla kaikkien tutkijoiden, myös apurahalla toimivien tohtoriopiskelijoiden saatavilla.
•Yliopistossa tulisi tehdä organisaatiomuutoksia vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä.

Arviointiryhmän tehtävä ja kokoonpano:

Lapin yliopiston tutkimusta arvioineen kansainvälisen arviointiryhmän tehtävänä oli puntaroida yliopiston tutkimuksen kansainvälistä asemaa, laatua, heikkouksia ja vahvuuksia. Lisäksi ryhmä tarkasteli kriittisesti yliopiston nykyisiä profiilialueita sekä määritteli kehittämistarpeet ja esitti suuntaviivat, joilla yliopiston tutkimuksen laatu voitaisiin turvata myös tulevaisuudessa.

Arvioinnin kriteereinä käytettiin tieteellistä innovatiivisuutta, luovuutta, tutkimustulosten hyödynnettävyyttä, tutkimusrahoituksen hankintaa, tieteellisiä ja taiteellisia menetelmiä, tutkijoiden ja julkaisujen näkyvyyttä sekä yliopiston strategista profiilia tukevia kansainvälisiä kumppanuuksia.

Jorma Sipilä (pj) Tampereen yliopisto, professori Timothy Ingold Aberdeenin yliopisto, professori Chris Southcott Lakeheadin yliopisto, professori Annette Pritchard Cardiff Metropolitanin yliopisto, rehtori Anna Valtonen Uumajan yliopisto ja professori Arlie Hochschild Kalifornian yliopisto.

Lapin yliopiston hallitus on pyytänyt arviointiraportista ja sen perusteella tarvittavista toimenpiteistä tiedekuntien tiedekuntaneuvostojen sekä Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutin sekä Arktisen keskuksen johtokuntien lausunnot 21.2.2014 mennessä. Lausunnot käsitellään hallituksen kokouksessa 4.3.2014.


Lisätietoja:
Arviointiryhmän puheenjohtaja Jorma Sipilä
Puhelin, 0400 734 924, jorma.sipila (at) uta.fi
Rehtori Mauri Ylä-Kotola
Puhelin, 0400 276 288

LaY/Viestintä/OT