Kansainvälinen ryhmä tutustui Prirazlomnayan öljynporauslauttaan

7.8.2014

Naryan-Marissa Nenetsiassa Venäjällä on parhaillaan päättynyt Arktisen neuvoston jäsenmaiden korkean tason tapaaminen, johon on sisältynyt muun muassa tutustuminen Varandeyn öljysatamaan ja Prirazlomnayan öljynporauslautalle – samalle lautalle, jolle Greenpeace yritti nousta viime syksynä. Arktisen politiikan professori Lassi Heininen Lapin yliopistosta osallistui tapaamiseen sekä luennoi sen yhteydessä järjestetyssä seminaarissa globalisaation vaikutuksista arktisen alueen turvallisuudelle ja kestävyydelle.

Venäjä on järjestänyt neljänä vuonna Arktisen neuvoston jäsenmaiden vuotuisen tapaamisen pohjoisilla alueillaan vaihtaakseen tietoja ja kokemuksia. Tänä vuonna tapaaminen pidettiin 5.–7. elokuuta Naryan-Marissa Venäjällä. Aiempina vuosina paikalla ovat olleet Arktisen neuvoston jäsenmaiden arktiset suurlähettiläät, mutta tänä vuonna Ukrainan kriisin sanktioiden vuoksi he eivät osallistuneet. Nyt tapaamisessa olivat mukana akateemisen yhteisön edustajat kaikista muista arktisista maista paitsi Yhdysvalloista. Lisäksi paikalla olivat Arktisen neuvoston uusista tarkkailijavaltioista Kiinan, Etelä-Korean, Intian ja Singaporen edustajat. Venäjältä mukana oli useita apulaisministereitä sekä valtioin virastojen ja valtioyritysten johtajia. Tapaamista isännöi Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolay Patrushev.

Tilaisuuteen puhujana osallistuneen arktisen politiikan professori Lassi Heinisen mukaan tapaamisen erityisen mielenkiintoinen anti liittyy vierailuun Varandeyn öljysatamaan ja Prirazlomnayan öljynporauslautalle – samalle, jolle Greenpeace yritti nousta viime syksynä.

– Prirazlomnayan öljynporauslautalla ei ole aiemmin käynyt kovinkaan monta ulkomaalaista. Meille tapaamiseen osallistuneille esiteltiin varsin avoimesti öljynporausaktiviteetteja sekä demonstroitiin meripelastusharjoitus, Heininen kertoo.

– Politiikan tutkijalle matkan ajankohta oli lisäksi hyvin kiinnostava ajatellen Ukrainan kriisiä, lännen Venäjälle asettamia pakotteita sekä niistä aiheutuvia paineita kansainväliselle yhteistyölle. Arktiselle alueelle on kansainvälisen yhteistyön kautta saatu aikaan poliittinen vakaus. Tämänkaltainen yhteistyö on tärkeä pääoma, ja se voi antaa esimerkin siitä, mitä kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Tästä tapaamisen osallistujat olivat yksimielisiä, Heininen toteaa.

Tapaaminen päättyi torstaina 7.8.2014 järjestettyyn seminaariin, jossa käsiteltiin arktisen alueen kestävän kehityksen ja turvallisuuden varmistamista.

Lisätietoja:
Professori Lassi Heininen
P. +358 (0)40 734 7417 tai +358 (0)40 484 4215
lassi.heininen (at) ulapland.fi


LaY / Viestintä / SV