Keinoja hyvinvointipalvelujärjestelmien johtamiseen

25.5.2011

Lapin yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu sekä Tampereen teknillinen yliopisto ovat tutkineet yhteishankkeessa hyvinvointipalvelujen johtamista. Vastailmestynyt tutkimusjulkaisu esittää palveluverkon johtamiseen uusia ajattelumalleja ja käytännön kehittämisehdotuksia.

Julkiset hyvinvointipalvelujärjestelmät kohtaavat kasvavia paineita toimintansa kehittämiseen: pitäisi pystyä tuottamaan enemmän ja parempaa palvelua nykyistä pienemmillä resursseilla. Palvelujen tuottavuuden kehittäminen onkin keskeinen julkisen sektorin haaste, ja siihen vastaaminen edellyttää innovaatioita – uudenlaisten toimintatapojen ja palvelujen kehittämistä.

2010-luvun liiketoimintaympäristöä leimaava piirre on kilpailun siirtyminen verkostojen tasolle. Esimerkiksi Nokian ja Applen välinen kilpailu osoittaa, että menestys ei enää ole kiinni vain yksittäisten yritysten erinomaisuudesta. Applen menestys ja houkuttelevuus eivät näytä johtuvan pelkästään hyvästä käytettävyydestään tunnetusta laitteesta, vaan laitteen ympärille syntyneistä palveluista ja sovelluksista. Asiakkaan kokema arvopotentiaali muodostuu suuren yritysjoukon tuottaman tarjonnan tuloksena. Toisin sanoen yritysverkoston – tai ekosysteemin – suorituskyky ratkaisee sen, kuinka kilpailukykyisenä asiakas näkee tuotteen.

Hyvinvointipalvelujen tulevaisuus ratkaistaan järjestelmätasolla
Verkostomainen toiminta on yleistynyt myös julkisen palvelutuotannon alueella.

Esimerkiksi hyvinvointipalveluiden tuotantoon osallistuu suuri joukko organisaatioita. Voidaan puhua palvelujärjestelmästä, joka koostuu erilaisista palveluista ja niitä tuottavista julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoista. Yhteistyön nimiin vannotaan erityisesti silloin, kun puhutaan palvelujen tuottavuudesta ja uusien palveluinnovaatioiden kehittämisestä.

Keinoja palvelujärjestelmän johtamiseen
Lapin yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu sekä Tampereen teknillinen yliopisto tutkivat hyvinvointipalvelujen johtamista Työsuojelurahaston rahoittamassa yhteishankkeessa. Tutkimushankkeen kohteena oli Helsingin sosiaaliviraston arvoverkko. Arvoverkolla tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu sosiaaliviraston järjestämisvastuulla olevien hyvinvointipalvelujen tuottamisesta sekä sitä lähellä olevasta toiminnasta

Hankkeen päätulokset on raportoitu Suomen Kuntaliiton Acta-sarjassa ilmestyneessä kirjassa Arvoverkkoa kokemassa – saaliina tuottavuutta ja innovaatioita, joka julkistettiin seminaarissa Helsingissä 24.5.

Kirjassa tarkastellaan hyvinvointipalvelujärjestelmän johtamista ja kehittämistä tuottavuuden ja innovaatioiden näkökulmista. Kirjan lähtökohtana toimii ajatus siitä, että hyvinvointipalvelujen turvaaminen edellyttää palvelujen tuottamiseen ja johtamiseen liittyvien perusoletusten kyseenalaistamista ja uudelleen arviointia. Niukkenevat resurssit ja muutokset palvelutarpeissa eivät itsestään muutu tuottavuudeksi ja uusiksi palveluinnovaatioiksi. Tuottavuus- ja innovaatiopotentiaalin lunastamisen edellytyksenä on, että yksittäisten organisaatioiden sijaan huomio kohdistetaan erilaisista toimijoista koostuvaan hyvinvointipalvelujärjestelmään. Kirjassa pohditaankin palveluverkon johtamista muun muassa uudenlaisten yhteistyömuotojen tarkasteluun soveltuvan hallinta-ajattelun näkökulmasta. Kirjassa esitetään lisäksi käytännön kehittämisehdotuksia hyvinvointipalveluekosysteemin luomiseksi.

Lisätietoja:
Projektitutkija, HTT Pekka Juntunen, p. 040 553 1442, pekka.juntunen(at)ulapland.fi

Julkaisun tiedot:
Arvoverkkoa kokemassa - saaliina tuottavuutta ja innovaatioita. Acta nro 226. Suomen Kuntaliitto, 2011. ISBN 978-952-213-735-7. ISSN 1237-8569

Julkaisun myynti (myös e-kirjana):
Kuntaliiton verkkokauppa