Konferenssi valistuneesta anarkismista

12.9.2014

Lapin yliopistossa järjestetään 12.–14. syyskuuta kansainvälinen konferenssi valistuneesta anarkismista. Konferenssissa pohditaan muun muassa sitä, miksi anarkisteja pidetään yhteiskunnallisena uhkana.

Occupy-liike ja arabikevät ovat esimerkkejä maailmanpoliittisista tapahtumista, joiden taustalla kaikuu anarkismin aate. Yleisessä mielipiteessä anarkismiin liitetään lähinnä negatiivisia piirteitä – kaaosta, väkivaltaa ja tuhoa – mutta pinnan alla on monimuotoisempi ideologia. Anarkismi nousee esimerkiksi autoritäärisiä liikkeitä, julkisen vallan korruptoituneisuutta, uusliberalismia ja globalisaation voimia vastaan. Anarkismia voidaan tulkita myös niin, että sen avulla korostamme ja kirkastamme demokratian ihanteita.

Vaikka aikalaiskeskustelussa korostuvat ongelmalliset näkemykset anarkismista, ovat anarkistit pohjimmiltaan yhteiskunnasta kiinnostuneita ja poliittisesti aktiivisia kansalaisia. Tämä herättää kysymyksen siitä, miksi anarkisteja pidetään yhteiskunnallisena uhkana.

Enlightened Anarchism -konferenssin pääpuhujina ovat tohtori George Katsiaficas (Wentworth Institute of Technology, Yhdysvallat), tohtori Alexandre Christoyannopoulos (Loughboroughin yliopisto, Iso-Britannia) ja aktivisti Dimitrios Roussopoulous. Lisäksi kuullaan useita esimerkkejä anarkismin ilmenemismuodoista maapallon eri kolkista ja eri historiallisilta ajanjaksoilta.

Konferenssi pyrkii olemaan lähtölaukaus anarkismia koskevalle tieteelliselle keskustelulle Suomessa. Konferenssin järjestävät yhteistyössä Lapin yliopisto ja Cambridgen yliopisto.

Konferenssin ohjelma


Lisätietoja:

Politiikkatieteiden yliopistonlehtori Mika Luoma-aho, Lapin yliopisto
P. 0400 429 842
mika.luoma-aho (at) ulapland.fi


LaY/Viestintä/SV