Kotia paikantamassa

23.4.2010

Anni Vilkon, Asko Suikkasen ja Johanna Järvinen-Tassapouloksen toimittama Kotia paikantamassa -kirja avaa kodin merkitystä yhteiskunnassa ja tutkimuksessa. Kodin paikkaa kirjassa kuvaa ja määrittelee 14 eri alan suomalaista tutkijaa.

Kotia paikantamassa -kirjan tavoitteena on konkretisoida ja tehdä näkyväksi kodin merkitystä yhteiskunnassa, perheissä, paikallisyhteisöissä sekä yksilöiden suhteissa. Valtaosa kirjan artikkeleista pohjautuu omaelämäkertoihin, joita tutkijat ovat analysoineet ja tulkinneet.

– Teos avaa teoreettisia ja metodologisia näkökulmia kotiin. Siinä tarkastellaan työn, perheen ja kodin muodostamaa kolmiota ja kotia suhteessa elämänkulun vaiheisiin. Lisäksi siinä luodaan katsaus kodista luopumisen ja kodin tunnun katoamisen problematiikkaan, Anni Vilkko sanoo.

Viime vuosikymmenten sosiokulttuurinen muutos ja sen vaikutukset kotiin ovat tehneet meistä liikkuvia ja tiuhaan paikkaa vaihtavia, jossain määrin monikotisia olentoja. Kirjassa paneudutaan myös toisaalla sijaitsevien kotien tematiikkaan, kesä- ja talvipaikkoihin, jotka ovat kiinteä osa suomalaista monikotisuutta.

– Myöhäismoderni liikkuva elämänmuoto ei kuitenkaan tyhjennä kotia merkityksistä, vaikka muuttaakin niitä samalla kun eri paikkoihin sitoutumisen keskinäiset suhteet muotoutuvat uudellaan, Vilkko summaa.

Teoksessa todetaan, että kodin kuvaaminen ja määrittely on ollut toistaiseksi melko vähäistä suomalaisessa tutkimuksessa, mutta nyt näyttää siltä, että koti tutkimuskohteena on nousussa. Perheen ja asumisen lisäksi on alettu tutkia kotia ja sen paikkaa arjessa. Tämä kehitys on näkyvissä myös kansainvälisesti. Kodin merkitys korostuu myös sen vuoksi, että hyvinvointitutkimus on painottumassa subjektiivisen hyvinvoinnin tai kokemuksellisen hyvinvoinnin tutkimiseen.

– Kodin ymmärtäminen auttaa ymmärtämään kokemuksellisen hyvinvoinnin merkitystä yhteiskunnassa sekä yksilöiden ja perheiden elämässä, Asko Suikkanen sanoo.

Suikkasen mukaan kokemuksellinen hyvinvointi näyttäytyy entistä tärkeämpänä arjen ja yksilön suuntaajana ja motivoijana, joten ei ole ihme, että koti on saanut myös tutkimuskohteena viime vuosina selvästi suuremman huomion verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin.

– Koti on hankala määritellä tutkimuksen kielellä, koska jokainen kokee kodin käytännössä eri tavalla. Kodin kokemus jakaa, mutta toisaalta sulkee piiriinsä. Lisäksi koti on pysyvyydestään huolimatta alinomaa muuttumassa, Suikkanen toteaa.

Teoksen yhtenä läpikäyvänä teeman on, että kodin sosiaalisuutta ja toimimista hyvinvointimme yhtenä ankkurina on vaikea kiistää. Me käymme kamppailuja kodissa ja kodeista ja me rakennamme jatkuvasti uutta kotia. Koti on tila, tunnetila, jossa elämme arkeamme ja johon palaamme ja josta lähdemme.

Kirjoittajat:
Halen, Katri, VTM, eläkeratkaisija, Kuntien eläkevakuutus
Heiska, Kati, YTM, ylitarkastaja, Työ- ja elinkeinoministeriö
Huokuna, Tiina, VTT, tutkija, Helsingin yliopisto
Järvinen-Tassopoulos, Johanna, VTT, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Karisto, Antti, professori, Helsingin yliopisto
Kietäväinen, Asta, YTT, tutkija, Metsäntutkimuslaitos
Kunnari, Marika, YTM, tutkija, Lapin yliopisto
Loipponen, Jaana, PhD, lehtori, Lahden ammattikorkeakoulu
Leppihalme, Elina, VTM, diakoniatyöntekijä, Malmin seurakunta
Manninen, Aino, VTM, tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Rajanti, Taina, VTT, tutkimusjohtaja, Taideteollinen korkeakoulu, Aalto-yliopisto
Suikkanen, Asko, professori, Lapin yliopisto
Tuulentie, Seija, dosentti, vanhempi tutkija, Metsäntutkimuslaitos
Vilkko, Anni, dosentti, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätietoja:
Anni Vilkko
Puhelin 050 307 8521
Asko Suikkanen
Puhelin 040 544 2744

LaY/Viestintä/OT