Kyselytutkimus kaivosten vaikutuksista

16.6.2016

Kaivostoiminnan koettuja vaikutuksia ja sodankyläläisten näkemyksiä kaivostoiminnasta selvitetään laajalla kyselyllä. Kysely on osa hanketta, jota johtaa pohjoismainen aluetutkimuskeskus Nordregio. Suomesta hankkeessa ovat mukana Lapin yliopisto ja Sodankylän kunta.

Tänä kesänä toteutettavan kyselyn tavoitteena on tuottaa tietoa kaivostoiminnan suunnitelmallista ja kestävää kehittämistä varten Sodankylän kunnalle, kaivosyhtiöille ja muille sidosryhmille. Kysely lähetetään postitse kuudellesadalle sodankyläläiselle ja kyselylomake on esillä myös Sodankylän kunnan kotisivuilla. Lisäksi kuntalaisia lähestytään sosiaalisen median kautta.

– Kysely tarjoaa kuntalaisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä kaivostoiminnasta ja kertoa myös mahdollisista ongelmista, joita kaivostoimintaan voi liittyä. Tavoitteena on uusia kysely kahden vuoden kuluttua, jolloin alamme saada tietoa mahdollisista muutoksista koetuissa vaikutuksissa ja ihmisten asenteissa kaivostoimintaa kohtaan, yliopistonlehtori Leena Suopajärvi sanoo.

– Sodankylän kunnan tavoitteena on hyötyä mahdollisimman paljon käynnissä ja suunnitteilla olevista kaivoshankkeista. Yhtenä keinona on kaivossopimus, jonka avulla kunnassa toimivia kaivosyhtiöitä voidaan sitouttaa aiempaa vahvemmin Sodankylän kehittämiseen, kunnanjohtaja Viljo Pesonen sanoo.

Sodankylän kunta haluaa ennakoida kaivostoiminnan vaikutuksia ja mahdollisuuksia sekä hyödyntää kaivosten mahdollisuudet mahdollisimman laajasti paikallisille toimijoille.

– Kehittämistyössä halutaan ottaa mukaan eri toimijoiden näkökulmia ja paikallisten ihmisten mielipiteitä, Sodankylän kunnan kehittämisjohtaja, Jukka Lokka sanoo.

Kyselyn tuloksista kerrotaan syksyllä Sodankylässä järjestettävässä tilaisuudessa.

Kysely on osa ”Aluelliset innovaatiot ja suurhankkeet arktisella alueella” – (REGINA) projektia, jonka tavoitteena on edistää harvaanasuttujen alueiden kehitystä ja sitä, että paikallisesti pystytään aiempaa paremmin hyötymään suurista luonnonvarahankkeista kuten kaivoksista. Hanketta johtaa pohjoismainen aluetutkimuskeskus Nordregio. Suomesta hankkeessa ovat mukana Lapin yliopisto ja Sodankylän kunta. Pohjoinen periferia ja arktinen -ohjelman rahoittama kolmivuotinen hanke on käynnistynyt lokakuussa 2015.

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi
Puhelin 040 484 4234
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

www.nordregio.se/regina
http://www.reginaproject.eu/

LaY/Viestintä/OT