Pitkään työelämän ulkopuolella olevat terveysongelmaiset ja osatyökykyiset voivat ylittää työllistymiskynnyksen, jos he saavat siihen riittävästi tukea.
Terveysongelmat ovat Suomessa monelle työllistymiseste silloinkin, kun työkykyä on vielä paljon jäljellä. Jotta ammatillinen kuntoutus vaikuttaisi työuran pidentymiseen, sen tulisi tulevaisuudessa tukea kuntoutujaa entistä paremmin työkyky- ja koulutuskynnysten ylittämisessä. Lisäksi terveysongelmaisten tai osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen liittyvien asenteiden tulisi muuttua työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. Työpaikoilla johtoa ja esimiehiä tulisi kouluttaa työkykyjohtamiseen sekä syventää osatyökykyisten parissa työskentelevien asiantuntijoiden koulutusta.
Kompassi – ammatillisesta kuntoutuksesta kohti avoimia työmarkkinoita -projekti julkistaa teoksen
Työtä tavoittelemassa: ammatillisen kuntoutuksen projekti tarkastelun kohteena päätösseminaarinsa yhteydessä Lapin yliopistolla 22. marraskuuta. Julkaisussa tarkastellaan projektissa toteutettua ammatillisen kuntoutuksen ja tuetun työllistymisen asiakastyötä, esimieskoulutusta ja asiantuntijakoulutusta. Projektin päätoteuttajana on toiminut Lapin yliopisto ja osatoteuttajina Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Rovaniemen kaupunki, Lapin Kuntoutus Oy ja Kuntoutussäätiö. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke on käynnistynyt vuonna 2009 ja päättyy marraskuun 2013 lopussa.
Projektissa kokeiltiin erilaisia asiakastyön malleja ammatillisessa kuntoutuksessa. Parhaat kokemukset saatiin mallista, jossa kuntoutusprosessin eri osia hoitivat kuntoutuksen palveluohjaaja, tuetun työllistymisen työhönvalmentaja ja työn etsijä yhdessä kuntoutujan kanssa. Tuetun työllistymisen toimintamallissa pyrkimyksenä on auttaa kuntoutujaa löytämään itselleen mahdollisimman sopiva työpaikka sekä tukea häntä eri keinoin vakiinnuttamaan paikkansa työelämässä.
Asiakkuuden päättyessä 26 % asiakkaista oli työssä ja 15 % koulutuksessa. Projektissa viimeksi aloittaneesta kolmanneksesta 49 % oli työssä tai koulutuksessa asiakkuuden päättyessä. Tuloksia voidaan pitää kohtuullisina, kun otetaan huomioon, että valtaosa asiakkaista oli projektiin tullessaan ollut jo yli 2 vuotta työttömänä tai työkyvyttömänä.
Lapin työnantajat ottivat projektin toimintamallin positiivisesti vastaan. Hyvä yhteistyö projektin työhönvalmentajan kanssa helpotti työllistämiseen liittyviä ratkaisuja. Työnantajat pitivät tällaista toimintamallia tarpeellisena jatkossakin.
Tuetun työllistymisen toimintamallin kehittäminen on Lapin yliopiston kuntoutustieteen oppiaineessa ollut tärkeä painoalue jo jonkin aikaa. Parhaillaan mallin vakiinnuttamisen ja kehittämisen mahdollisuuksia selvitetään eurooppalaisessa projektissa, jossa yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Cardiffin, Varsovan ja Salamancan yliopistot sekä norjalainen Work Research Institute.
Julkaisun tiedot:
Anne-Mari Arola, Kristiina Härkäpää, Aila Järvikoski (toim.)
Työtä tavoittelemassa. Ammatillisen kuntoutuksen projekti tarkastelun kohteena. Julkaisija: Lapin yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Kompassi-projekti (ESR).
Julkaisu on saatavissa verkkojulkaisuna.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anne-Mari Arola p. 040 484 4191, anne-mari.arola (at) ulapland.fi
Professori Kristiina Härkäpää p. 040 5483 889, kristiina.harkapaa (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV