Lassi Heininen: Suomen ja Venäjän tutkimusyhteistyöstä ja arktisesta kumppanuudesta
22.3.2012
Dosentti Lassi Heininen pohtii oheisessa kirjoituksessaan Suomen ja Venäjän arktista kumppanuutta matkaltaan Pietarissa 21.–23. maaliskuuta.
Siitä on jo lähes vuosi kun viimeksi kävin Pietarissa. Ja Pietarissa kannattaa käydä noin kerran vuodessa, ainakin jos on suomalaisen tutkija, joka on kiinnostunut sekä arktisesta alueesta että Venäjästä.
Matkani pääasiallinen tarkoitus, siis Pietarin uudelleen kokemisen lisäksi, on keskustella ja ideoida yhdessä venäläisten tutkijoiden kanssa Suomen ja Venäjän tutkimusyhteistyötä ja arktista kumppanuutta. Ja toivon mukaan näin myös edistää maitten välistä tutkimusyhteistyötä, mikä on erityisen tärkeä Suomen kannalta. Konsuli Jyrki Terva Suomen pääkonsulaatista isännöi tapaamista, jossa paikalla olivat Arktisen ja Antarktisen tutkimuslaitoksen neljän johtavan asiantuntijan delegaatio varajohtaja Alexander Danilovin johdolla, professori Nikita Lomagin Pietarin valtionyliopiston taloustieteiden tiedekunnasta ja Venäjän maantieteellisen seuran kansainvälisten asioiden neuvonantaja Sergei Katikov.
Taustalla on Suomen ja Venäjän välinen arktinen kumppanuus, josta presidentit Halonen ja Medvedev sopivat marraskuussa 2010. Ensimmäinen maiden välinen arktisen kumppanuuden seminaari, joka pidettiin viime vuoden helmikuussa Pietarissa lähes täydelle salille, keskittyi arktiseen teknologia- ja tutkimusyhteistyöhön. Seminaari, jonka yksi järjestäjä oli Pohjoinen tutkimusfoorumi, pyrki myös edistämään tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua. Nyt Suomen ja Venäjän ulkoasianministeriöt valmistelevat toista seminaaria pidettäväksi Oulussa kesäkuun alussa pääteemanaan pohjoinen meritie.
Arktisen ja Antarktisen tutkimuslaitos on Venäjän keskeisin polaaritutkimusta tekevä laitos, joka lähettää vuosittain useita tutkimusretkikuntia sekä arktiselle alueelle että Etelämantereelle. Parhaillaan Pohjoisella jäämerellä on yksi merenjäällä ’ajelehtiva’ jäätutkimusasema, joka merentutkija Alexander Makshtasin mukaan pitää hakea pois muutaman päivän sisällä ennen kuin se ajelehtii Kanadan arktiseen saaristoon. Arktisen ja Antarktisen tutkimuslaitos aloitti muutama vuosi sitten yhteistyön Suomen ilmatieteen laitoksen kanssa arktisen alueen ilmastomuutoksen seuraamiseksi, jota tehdään pääosin Siperian pohjoisosassa sijaitsevalta Tiksin tutkimusasemalta käsin. Oulun seminaariin halutaankin sekä tieteellinen esitys ilmastomuutoksen nykytilasta että pyöreän pöydän keskustelu aiheesta tutkijoiden, liike-elämän ihmisten ja poliittisten päättäjien kesken.
Pietarin valtionyliopiston taloustieteiden tiedekunta, ja erityisesti professori Nikita Lomagin, on jo jonkin aikaa seurannut arktisen alueen taloudellista kehitystä ja Venäjän pohjoista politiikkaa. Tiedekunta on ehdottanut yhteisen (kansainvälisen) monitieteisen pohjoisiin teemoihin keskittyvän maisteriohjelman käynnistämistä Lapin ja Oulun yliopistojen kanssa. Hankkeesta ja siihen liittyvästä opiskelijavaihdosta, jota myös ulkoministeri Erkki Tuomioja kannattaa, tiedekunta tekee konkreettisen ehdotuksen kesäkuun seminaarissa.
Venäjän maantieteellinen seura, jonka päämaja on Pietarissa, on viime aikoina aktivoitunut arktisissa kysymyksissä; ei vähiten sen vuoksi, että Pohjoisen jäämeren pohjassa käynyt Venäjän sankari Artur Tsilingarov on nimetty Venäjän arktisten alueiden erityislähettilääksi. Varapuheenjohtaja Kirill Chistyakovin ja neuvonantaja Sergei Katikovin mukaan Venäjän maantieteellinen seura on muiden muassa tukemassa ja toteuttamassa Arktisen klubin perustamista, josta Pohjoinen tutkimusfoorumi on tehnyt alustavan ehdotuksen.
Dosentti Lassi Heininen
Puh. 040 4844 215
lassi.heininen(at)ulapland.fi