laakkonen_mika_web.jpg

Mika Laakkonen Hallinnon Tutkimus -lehden tekoälyteemanumeron päätoimittajaksi

14.10.2020

Tutkimusjohtaja Mika Laakkonen on nimitetty Hallinnon Tutkimus -lehden englanninkielisen Artificial Intelligence (AI) in contemporary society -teemanumeron päätoimittajaksi.

Teemanumero ilmestyy ennen hallinnon ja kuntatutkimuksen tiedepäiviä syksyllä 2021. Tiedepäivät ovat samalla Hallinnon Tutkimuksen Seuran 40-vuotisjuhlat.

– Lehden teemanumerojen ilmestyminen on melko harvinaista. Olen iloinen saadessani tällaisen kunniatehtävän, Laakkonen kertoo.

Tällä hetkellä tekoälyn suurimpia hyödyntäjiä ovat globaalit ICT- ja mediayhtiöt.

– Julkishallinnossa tekoälyn hyödyntäminen ottaa vasta ensiaskeleitaan. Tulevaisuudessa tekoälyalgoritmi voi toimia julkishallinnossa työskentelevän virkamiehen esimiehenä, työtoverina tai avustajana. Työyhteisöissä tekoäly näyttäytyy robottina, kyborgina, sovellusohjelmana, informaatiojärjestelmänä tai sen osana, Laakkonen arvioi.

Matemaattisluonnontieteellisten kysymysten lisäksi tekoälyn kohdalla on tulevaisuudessa pohdittava informaatioteknologian filosofisia peruskysymyksiä muun muassa teknologian vallasta ja vastuusta.

Hallinnon Tutkimus -lehden erikoisnumeron abstraktihaku avautuu lokakuun lopussa. Lisätietoa lehdestä sen verkkosivuilla.

Mika Laakkonen on toiminut vierailevana professorina Sorbonnen yliopiston Laboratoire de Recherche en Informatiquessa vuosina 2018–2019. Hän tutkii syväoppimiseen pohjautuvia ennakoivia algoritmeja, jotka organisoivat aikaa, tilaa ja liikettä niin monikansallisissa yrityksissä kuin julkishallinnon organisaatioissa. Laajemmin hänen tutkimusaihealueensa linkittyy yleisen tekoälyn (GAI) ja kokemuksellisuuden väliseen suhteeseen sekä prosessiontologisiin malleihin, joiden avulla analysoidaan informaation ja yhteiskunnan monimutkaisia rakenteita. Parhaillaan hän tekee tutkimusyhteistyötä Sorbonnen, Berkeleyn ja Université Paris-Dauphine yliopistojen tutkijoiden kanssa. Yhteistyötä rahoittavat Ranskan instituutti, Ranskan korkeakoulu-, tutkimus- ja innovaatioministeriö, Suomalainen Tiedeakatemia ja Suomen Tiedeseura.

Lisätietoja:
Mika Laakkonen
mika-petri.laakkonen(at)ulapland.fi