Pottuvoita ja banaanipuita

18.6.2010

Pälvi Rantalan ja Veera Kinnusen toimittama Pottuvoita ja banaanipuita kuvaa muistojen, kokemusten ja tunteiden kautta pohjoista arjen historiaa. Teos on nautittavaa luettavaa kaikille paikallisesta elämäntavasta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Kirjan nimellä tekijät korostavat pohjoisen monenkirjavuutta ja yllätyksellisyyttä. Vaikka pohjoisen todellisuuteen olennaisesti kuuluvatkin pottuvoi, rieska, porotokat ja nietokset, saattaa Kemijärveltä yllättäen löytyä banaanipuita ja viinirypäleterttuja tai Pelkosenniemeltä filosofiakerhoa pyörittävä kosmopoliitti maatalonemäntä.

Antologia osallistuukin omalta osaltaan 1990-luvun lopulla voimistuneeseen keskusteluun, jonka tarkoituksena on moniäänistää pohjoisuuden tulkintoja ja purkaa yksiulotteisia, eksotisoivia kuvia pohjoisesta. Pohjoisen alueen tavallista, arkista elämää on tutkittu valitettavan vähän, ja etenkin julkisuudessa pohjoisen alueen tutkimus pelkistyy usein saamelaistutkimukseksi tai arktisen alueen tutkimukseksi. Tässäkin mielessä antologia sitoutuu Lapin yliopistossa tehtyyn kulttuurihistorialliseen keskusteluun ja tutkimusperinteeseen, joka pyrkii purkamaan stereotypioita.

Kirja valottaa muun muassa lappilaisen maakuntahengen näkymistä opetuksessa, rovaniemeläistä kulttuuripolitiikkaa Lapin jälleenrakennuksen muistomerkin vaiheiden kautta, kemijärveläisen Torstai Oy:n aikanaan uudenlaista muotoiluajattelua, lottien omia kokemuksia sota-ajasta kirjallisuuden lottakuvauksiin suhteutettuna, mummoloihin ja mökkeihin liittyviä muistoja, kokemuksia Alimmaisen matkailutilan arjesta Pelkosenniemen Saunavaaran kylässä sekä Perunkajärven kylän historiaa kaunokirjallisen hiihtoretken kautta.

Teoksessa kirjoittavat Irja-Kaisa Lakkala, Veera Kinnunen, Marjatta Hildén, Kaisa-Maria Peltokorpi, Pälvi Rantala, Hannu Paloniemi, Annika Rapo ja Eero Perunka. Kirja sai alkunsa Lapin yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen mikrohistoriaseminaarista keväällä 2009, ja artikkelit ovat syntyneet mikrohistorian kurssitöinä. Useimmat kirjan kirjoittajista ovat kotoisin Lapista, ja kaikki työskentelevät tai opiskelevat Lapin yliopistossa.

Kirjan on kustantanut Lapin yliopistokustannus.

Julkistamistilaisuus
Pottuvoita ja banaanipuita – Mikrohistoriaa pohjoisesta -kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Lapin yliopistossa tiistaina 22.6.2010 klo 11.30, luentosali 9, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Tohtoritutkija Pälvi Rantala, p. 040 484 4170, palvi.rantala(at)ulapland.fi

LaY/Viestintä/SV