Rovaniemen luontomatkailu tarvitsee yhteisen keskustelufoorumin

14.5.2010

Lapin yliopiston matkailun ja liiketoiminnan laitoksella tehty tutkimus osoittaa, että luontomatkailuyritykset sekä Rovaniemeä ympäröivien luontoalueiden omistajat ja hallinnoijat tulisi saada keskustelemaan ja kehittämään yhdessä alueiden käyttöä.

Rovaniemeä ympäröivä luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet harjoittaa ja kehittää luontomatkailuelinkeinoa. Matkailutuotteista välittyvä luonnonläheisyys on yhä koettavissa kaupungin luontokohteissa. Ongelmana on kuitenkin riittävän keskusteluyhteyden puuttuminen yritysten ja maanomistajien tai hallinnoijien, kuten Rovaniemen kaupungin väliltä. Riittämättömän keskusteluyhteyden koetaan hidastavan Rovaniemen mahdollisuuksia kehittyä vieläkin paremmaksi luontomatkailukohteeksi.

Suurin osa matkailuyritysten käyttämistä luontokohteista ja reiteistä sijoittuu muualle kuin koskemattomaan luontoon. Maisemaa muokataan jatkuvasti ilman että matkailuelinkeinon näkemyksiä otetaan riittävästi huomioon.

– Yhteisellä keskustelufoorumilla eri näkemykset voitaisiin tuoda esille ja etsiä vaihtoehtoja, jotka palvelevat sekä maanomistajien tarpeita, luontomatkailuyrittäjiä että paikallisia luonnossa liikkujia, sanoo matkailututkija Outi Rantala Lapin yliopistosta.

Kaikkiaan tutkimuksessa todetaan, että Rovaniemi esiintyy varsin kävijäystävällisenä luontomatkailukohteena. Se antaa selkeän vaihtoehdon tunturikohteille, jotka saattavat olla liian eksoottisia osalle matkailijaryhmistä. Oma erityisyys matkailualueena on kuitenkin pystyttävä tuomaan vielä paremmin esiin. Yhteistyö eri toimijoiden välillä ja innovatiivisuus esimerkiksi tuotteita ja reitistöjä suunniteltaessa nousevat keskeiseen asemaan kilpailussa tunturikeskusten kanssa.

Luontolomia kaupunkikohteessa -tutkimus perustuu Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoiden ryhmätöinä toteuttamiin kandidaatintutkielmiin. Opiskelijat ovat yhdessä haastatelleet Rovaniemen alueen luontomatkailuyritysten edustajia ja analysoineet lisäksi luontomatkailuyritysten esitteitä. Metsähallituksen luontopalvelut on toiminut tutkimuksen toimeksiantajana.

Tutkimus on julkaistu Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja -sarjassa, ja se on ladattavissa ilmaiseksi Metsähallituksen internetsivuilta.

Lisätietoja:
Assistentti Outi Rantala, Lapin yliopisto, p. 040 484 4202
Aluepäällikkö Sakari Kokkonen, Metsähallitus, p. 0400 241 411