uutiskuva_3.jpg

Sosiaalityön hankkeille on myönnetty STM:n tutkimusrahoitusta yhteensä lähes 900 000 euroa

2.9.2022

Lapin yliopistoon on myönnetty kaksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sosiaalityön yliopistotasoisen tutkimuksen valtionavustusta. Toisessa hankkeessa tutkitaan humanitaaristen katastrofien kohtaamista ja toisessa osallisuuden edistämistä nuorten aikuisten sosiaalityössä.

Molemmat rahoitetut hankkeet käynnistyvät syyskuussa.

Humanitaaristen katastrofien kohtaaminen, työmenetelmät ja adaptiivinen hallinta (KATA)

KATA-hankkeen (1.9.2022–31.12.2024) tavoitteena on kehittää sosiaalihuollon organisaatioiden ja sosiaalityön ammattilaisten toimintaa erilaisten humanitaaristen katastrofien olosuhteissa ja katastrofeja kohdanneiden haavoittuvimmassa asemassa olevien henkilöiden auttamisessa.

Hanke tuottaa tutkimustuloksia, joilla voidaan

  • tunnistaa inhimillisten katastrofien kohdanneiden ihmisten tilanne ja lieventää niiden vaikutuksia sosiaalityön keinoin,
  • lisätä sosiaalialan ammattilaisten ammatillista iskukykyisyyttä inhimillisiä katastrofeja kohdanneiden ihmisten tukemisessa,
  • parantaa sosiaalihuollon organisaatioiden adaptiivista, sosiaalisesti kestävää ja ylirajaista toimintaa katastrofien aikana ja niiden jälkeen sekä
  • vahvistaa sosiaalityön mandaattia ja paikkaa kansainvälisessä ja kansallisessa kriisien hallinnassa.

Tutkimustyö toteutetaan Lapin yliopiston ja Tampereen yliopiston konsortiohankkeena. Asiantuntijakumppanina toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden ja yhteistyötahojen kesken. Hankkeen tieteellinen johtaja on sosiaalityön professori Sanna Hautala Lapin yliopistosta.

– Inhimillisten katastrofien lisääntyessä sosiaalityö kohtaa yhä enenevässä määrin globaaleja ongelmia paikallisissa puitteissa. Ihmiset voivat menettää katastrofien seurauksena kulttuurinsa, yhteisönsä, kotinsa ja läheisensä. Inhimilliset kriisit aiheuttavat sekasortoa ja hätää, jolla on pitkäkestoiset seuraukset ihmisten elämässä, Hautala kuvailee.

Hautalan mukaan sosiaalityöllä on holistisen lähestymistapansa vuoksi paljon annettavaa humanitaarisissa kriisi- ja katastrofioloissa, mutta silti katastrofisosiaalityö on sosiaalityön alue, jota käsittelevä tutkimus on ollut Suomessa lähes olematonta.

– Hankkeemme tarkoituksena on täydentää tätä tutkimuksellista aukkoa ja tuottaa tietoa sosiaalityön opetukseen ja käytäntöihin humanitaarisia kriisejä kohdanneiden ihmisten auttamiseksi.

STM rahoitti KATA-hanketta 461 389 eurolla.

Kohti tutkimusperustaista osallisuuden edistämistä nuorten aikuisten sosiaalityössä (NuorisO)

NuorisO-hankkeessa (1.9.2022–31.12.2024) tuotetaan tietoa siitä, millainen kyky nuorten aikuisten sosiaalityön palveluilla ja työkäytännöillä on vastata nuorten aikuisten palvelutarpeisiin sekä toimia osallisuutta edistävästi ja eriarvoisuutta estävästi. Tutkimuksessa tarkastellaan nuorten aikuisten sosiaalityön palveluiden järjestämisen nykytilaa, ammattilaisten ja asiakkaiden kohtaamisia sekä heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään palveluihin liittyen. Tutkimus tuottaa uutta tieteellistä tietoa erityisesti muotoutuvan aikuisuuden elämänvaiheeseen liittyviin tarpeisiin vastaamisesta sosiaalityössä.

Lapin yliopisto on hankkeen koordinoiva yliopisto ja vastuututkijana toimii sosiaalityön apulaisprofessori Henna Pirskanen.

– Sosiaalityön asiakkaina nuorilla aikuisilla voi olla erityisen tuen tarpeita elämäntilanteissaan, siirtymissään sekä osallisuuden toteutumisessa. Nuorten aikuisten tuki- ja palvelujärjestelmää on kuitenkin kuvattu aiemmissa selvityksissä ja tutkimuksissa sirpaleiseksi sekä monimutkaiseksi. Siksi on erityisen merkityksellistä saada kokonaisvaltaista tutkimustietoa aihepiiristä, Pirskanen sanoo.

Tutkimushankkeen konsortion muina osapuolina ovat Tampereen yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto sekä yhteistyökumppanina muun muassa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.

STM rahoitti NuorisO-hanketta 423 915 eurolla.

STM:n valtionavustus yliopistotasoisille sosiaalityön tutkimushankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää vuosittain valtion rahoitusta yliopistotasoisille sosiaalityön tutkimushankkeille. Tutkimusavustus myönnetään hakemusten perusteella, ja kaikki hakemukset vertaisarvioidaan.

”Tavoitteena on rahoittaa laajoja, usean eri toimijan yhteistyöhankkeita. Tällaisilla hankkeilla voidaan luoda parhaat edellytykset sosiaalityön tutkimusperusteisen työkulttuurin vahvistamiselle ja tutkimuksen kytkeytymiselle palvelujärjestelmään”, STM:n verkkosivuilla kerrotaan.

Lisätietoja

Sanna Hautala, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, +358 40 484 4187
Henna Pirskanen, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, +358 40 659 8059