Sosiaalityön oppiainepoolin opiskelijoita palkittiin tutkielmista

30.10.2014

Lapin yliopiston sosiaalityön oppiainepooli on palkinnut Jukka Karhun, Ossi-Matti Laaksamon ja Aliisa Lepistön onnistuneista tutkielmista.

Jukka Karhu ja Aliisa Lepistö
Lukuvuoden 2013–2014 parhaasta kuntoutustieteen pro gradu -tutkielmasta palkittiin Jukka Karhu ja parhaasta sosiaalityön kandidaatintutkielmasta Aliisa Lepistö. Kuva: Irma Varrio

Lapin yliopiston sosiaalityön oppiainepooli (sosiaalityön, julkisoikeuden ja kuntoutustieteen oppiaineet) jakoi tänä syksynä lukuvuoden 2013–2014 opinnäytetyöpalkinnot. Pooli jakaa lukuvuosittain palkinnot parhaille kandidaatin- ja pro gradu -tutkielmille.

Palkintojen tarkoituksena on antaa positiivista kannustusta ja edistää opiskelijoiden kansainvälistymisen mahdollisuuksia. Kunniamaininnat ja kirjalahjat luovutettiin palkituille torstaina 30. lokakuuta. Palkintojen saajat valitsi oppiaineiden opetushenkilöstö lukuvuoden aikana valmistuneiden opinnäytetöiden joukosta. Palkinto voidaan myöntää opiskelijalle, joka on toteuttanut tutkielmansa erityisen onnistuneesti ja jonka tutkielma on innovatiivinen ja avaa uudenlaisia näkökulmia.


Sosiaalityön pro gradu -palkinto: Ossi-Matti Laaksamo

Lukuvuoden 2013–2014 parhaasta sosiaalityön pro gradu -tutkielmasta palkittiin Ossi-Matti Laaksamo.

Ossi-Matti Laaksamon pro gradu -tutkielma käsittelee moninpelattavan verkkoroolipelin World of Warcraftin osakulttuurisia piirteitä ja niiden yhteyttä sosialisaatioon. Tutkimus osallistuu yhteiskunnassa käytävään keskusteluun moninpelattavien verkkoroolipelien vaikutuksista pelaajiin. Siinä haastetaan verkkoroolipelaamiseen usein liitetyt ongelmakeskeiset näkökulmat ja tarkastellaan verkkoroolipelaamisen piileviä sosiaalisia voimavaroja ja pelaamisen potentiaalia yhteisöllisyyden rakentumisessa.

Laaksamo osoittaa kvantitatiivisella tutkimusotteella toteuttamassaan pro gradussa harvinaista perehtyneisyyttä verkkolomaketutkimukseen, ja tutkielma onnistuu rakentamaan kiinteän yhteyden tutkimusteorian ja tutkittavan ilmiön välille. Pro gradu osoittaa tekijän osaamista uudenlaisen tutkimustehtävän ja -aiheen muotoilussa. Se on hallittu kokonaisuus niin rakenteen, esitystavan kuin metodologisten valintojenkin osalta, ja se osoittaa tekijänsä perehtyneisyyden, tieteenfilosofisesti kypsän ajattelun sekä tutkimuksellisen osaamisen.


Kuntoutustieteen pro gradu -palkinto: Jukka Karhu

Lukuvuoden 2013–2014 parhaasta kuntoutustieteen pro gradu -tutkielmasta palkittiin Jukka Karhu.

Jukka Karhu selvittää pro gradu -tutkielmassaan erittäin harvoin tutkittua aihetta: työnantajien käsityksiä, näkemyksiä ja kokemuksia osatyökykyisten, terveysongelmaisten, ns. vajaakuntoisten henkilöiden sekä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistämisestä.

Hän on työnantajia haastattelemalla selvittänyt Kompassi-projektissa sovelletun tuetun työllistymisen toimintamallin vaikutuksia työnantajien työllistämispäätöksiin sekä heidän käsityksiään työllistämiseen vaikuttavista tekijöistä. Karhu on soveltanut työnsä pohdinnassa McQuaidin ja Lindsayn työllistyvyys-mallia ja toteaa omien tulostensa perusteella, että työllistämiseen vaikuttavat organisaation taloudelliset ja rakenteelliset puitteet, työllistyjän yksilölliset ominaisuudet, mutta myös yhteiskunnan tarjoamat tuet sekä työnantajan ja työyhteisön asenteet. Karhu toteaa, että näiden neljän osa-alueen keskinäinen tasapaino lisää työllistämisen todennäköisyyttä. Tutkielmansa pohjalta Jukka Karhu on laatinut vertaisarvioidun tieteellisen artikkelin, joka julkaistiin viime syksynä.


Sosiaalityön kandipalkinto: Aliisa Lepistö

Lukuvuoden 2013–2014 parhaasta sosiaalityön kandidaatintutkielmasta palkittiin Aliisa Lepistö.

Aliisa Lepistö käsittelee tutkielmassaan osallisuutta erilaisten teoreettisten peilien kautta. Hän tarkastelee universaalisuuteen perustuvan hyvinvointivaltion haasteita sen kohdatessa uusliberalistisen palvelujen tuottamisen orientaation. Perehtyneisyyttä osoittavan monipuolisen teoreettisen ja käsitteellisen kehikon Lepistö sitoo sieviläisiä lapsiperheitä koskevaan tarkasteluun, jossa käytetään paikallista aineistoa monipuolisesti hyödyksi.

Tutkielman tekemisessä Lepistö osoitti sekä itsenäisyyttä että kykyä edetä oma-aloitteisesti, luovasti ja kantaaottavasti itse valitsemaansa suuntaan, annettua ohjausta hyödyntäen. Lepistö valitsi vaadittua kunnianhimoisemman tavan toteuttaa kandidaatintyö ja onnistui siinä erinomaisesti. Työ on vahva, paneutunut, argumentoiva ja luova puheenvuoro osallisuuden haasteellisuuteen.


Lisätietoja:

Yliopisto-opettaja Anna Nikupeteri, sosiaalityön oppiaine
anna.nikupeteri (at) ulapland.fi


LaY/Viestintä/SV