uutiskuva_3.jpg

Tuoreimmat tiedot Rovaniemen Airbnb –majoituksesta

18.3.2019

Rovaniemen alueen Airbnb -vertaismajoitustoiminta on viime vuosien aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) tuottama infograafi tiivistää tämänhetkisen tilanteen keskeiset luvut

Airbnb:n kasvu on noudattanut Lapin ja erityisesti Rovaniemen alueen matkailun yleistä kehitystä. Maaliskuussa 2016 Rovaniemellä oli markkinoilla 136 Airbnb –kohdetta, vuoden 2017 marraskuussa kohteita oli lähes 500 ja vuoden 2019 alussa luku ylsi lähelle /lähenteli jo 900. Vuokrakohteiden määrä on merkittävä, kun se suhteutetaan kaupungin kokoon. Rovaniemellä kohteita on 14,4 per 1000 asukasta, kun vastaava luku Helsingissä on 4,2. Suosituin välityksessä oleva kohdetyyppi on kokonaan vuokralle tarjottava yhden makuuhuoneen asunto. Keskimäärin yhdessä kohteessa majoittuu 5,2 henkilöä.

Puolet Rovaniemellä tarjolla olevista kohteista kuulu sellaisille vuokraajille, jolla oli listattuna useampia kohteita. Toiminta on kiistatta taloudellisesti merkittävää - tuottavimpien kohteiden keskimääräinen vuositulo on yli 70 000€. Kaupungin majoituskapasiteetin kannalta tarjonta on merkittävä tasoittaen esimerkiksi sesongin majoituspulaa huomattavasti. Airbnb on myös keskeinen kanava keskustan ulkopuolisen majoitustoiminnan, ja sitä kautta myös muun palvelutarjonnan, näkyvyydelle ja saavutettavuudelle.

Rovaniemellä Airbnb-majoitus muistuttaa jo kaupallista majoitusta, toimien kuitenkin eri sääntöjen ja käytäntöjen mukaan. Vertaismajoitus uhkaa kilpailuneutraliteettia, kun majoitustoimintaa harjoitetaan ilman majoitusyrityksiltä vaadittuja vastuita ja velvollisuuksia. ”Ongelmaksi tämä nousee, kun majoitus ei enää ole vertaiselta vertaiselle tapahtuvaa ja satunnaista toimintaa, vaan ennemminkin ammattimaisesti tapahtuvaa palveluntarjontaa”, toteaa MTIn / Lapin yliopiston yliopisto-opettaja Salla Jutila.

Pelastusviranomaisille haasteita aiheuttaa, kun ei ole selvyyttä pitääkö kohdetta käsitellä asuinhuoneistona vai majoitusyksikkönä, joiden paloturvallisuusvaatimukset poikkeavat huomattavasti toisistaan. Ongelmallista on myös se, että vahinkotilanteissa vastuutaho ei aina ole selvillä. Usein vahinkojen tai toiminnan aiheuttamien lisäkulujen maksajaksi joutuvat myös sellaiset taloyhtiön osakkeenomistajat, jolla ei ole mitään tekemistä vertaismajoituksen kanssa. Yksi keskeinen haaste onkin vertaismajoituksesta johtuvat erilaiset häiriöt paikallisasukkaille.

Rovaniemen Airbnb -majoitusta on kartoitettu Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin Vertaismajoitus, haasteet ja mahdollisuudet majoitustoiminnassa –hankkeessa. Hanke pyrkii vastaamaan matkailuelinkeinon toimintaympäristön muutoksiin ja löytämään ratkaisuja vertaismajoituksen tuomiin haasteisiin. Tavoitteina on 1) tiivistää yhteistyötä ja vuoropuhelua eri osapuolten välillä, 2) edistää yhtenäisiä käytänteitä ja läpinäkyvyyttä, 3) selkeyttää vertaismajoituksen vastuita ja velvollisuuksia, 4) luoda toimialat ja toimijatasot ylittäviä tasapuolisia käytänteitä ja toimintamalleja sekä 5) auttaa perinteisiä matkailuyrityksiä kehittämään innovatiivisempia toimintamalleja liiketoimintaansa.

Infograafi: Airbnb –majoitus

Lisätietoja:

Yliopisto-opettaja Salla Jutila (projektipäällikkö), 040 484 4041, salla.jutila@ulapland.fi
Yliopistonlehtori Maria Hakkarainen, 040 484 4213, maria.hakkarainen@ulapland.fi

https://shareabletourism.com