Turvallisuusseminaari Levillä

2.9.2010

Levillä on parhaillaan käynnissä Lapin yliopiston porotilamatkailuhankkeen, Levin Matkailu Oy:n ja Levin alueen yrittäjien järjestämä pelastusharjoitus.

Harjoitus sisältyy Levillä järjestettävään turvallisuusseminaariin. Eilen seminaarissa keskusteltiin turvallisuudesta matkailun näkökulmasta sekä kylmäsuojauksen merkityksestä ja turvallisuuskulttuurista yleensä. Seminaarin pääpuhujana toimi Helsingin Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen, joka johtaa tämän päivän pelastusharjoituksen.

Levin pelastusharjoituksen pääroolissa ovat alueen yrittäjät. Harjoituksen tavoitteena on kartoittaa yrittäjien omia valmiuksia ja osaamistasoa sekä sitä, millaista kalustoa tai koulutusta tarvitaan erityistilanteiden varalle. Pitkien välimatkojen Lapissa ohjelmapalvelua vetävän oppaan osaamisella on suuri merkitys onnettomuuden sattuessa. Apua voi joutua odottamaan kovassa pakkasessa jopa useita tunteja.

– Turvallisuuspäivien toivotaan herättävän ajatuksia ja julkista keskustelua Lapin matkailusta ja sen tulevaisuudesta. Monet tärkeät, turvallisuutta koskevat päätökset, tehdään puolestamme pääkaupunkiseudulla. Pohjoisen olosuhteita ja elämisen arkea on kuitenkin vaikea etelästä käsin tuntea: Lapissa on pääasiassa kuljettava omalla autolla ja päästävä liikkumaan myös olosuhteissa, joita Helsingissä harvoin kohtaa. Pelastus- ja muiden viranomaisten resursseja leikataan jatkuvasti, ja pelastustoiminta on yhä enemmän vapaaehtoisten varassa, projektipäällikkö Aila Kumentola sanoo.

Lapin yliopiston hallinnoima ”Porotilamatkailu – Laadulla tulosta” -hanke on edennyt kolmanteen vaiheeseen. Hanke aloitettiin vuonna 2008. Laatuhankkeen punaisena lankana on turvallisuus, johon yrittäjät ovat saaneet koulutusta muun muassa ensiapukurssien muodossa. Hankkeessa on jo aikaisemmin järjestetty yrittäjien ja viranomaisten yhteistyöllä pelastusharjoitus, joka toteutettiin Rovaniemellä marraskuussa 2009.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Aila Kumentola
Puhelin 040 728 6383
aila.kumentola@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT