Tutkimus: Perheyrityksissä valta keskittyy hallituksille

9.4.2010

Lapin yliopiston johtamisen koulutusohjelman opiskelijoiden tekemän tutkimuksen mukaan perheyrityksissä valta keskittyy hallituksille, joihin rekrytoidaan entistä enemmän ulkopuolisia asiantuntijoita.

Jari Kurkelan ja Outi Vuoren tekemässä tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten perheyritysten hallintokäytäntöjä ja päätöksentekoa. Tutkimus toteutettiin yhdessä Perheyritysten liiton ja Stanton Chasen kanssa.

Tutkimuksen mukaan perheyhtiöissä hallituksen enemmistö on perheenjäsenillä ja hallitus on yhtiökokousta merkittävämpi vaikuttamisen kanava.

– Perheenjäsen-omistajien enemmistö vaikuttaa hallitusten kautta. Suoraa yhteydenottoa toimitusjohtajaan tai yhtiökokoukseen pitää tärkeänä vain noin neljännes hallituksen jäsenistä. Toisaalta perheyritysten hallituksissa toimivista ulkopuolisista asiantuntijoista noin puolet pitää tärkeimpinä vaikutuskeinoinaan suoraa yhteydenottoa toimitusjohtajaan ja äänenkäyttöä yhtiökokouksessa, tutkijat sanovat.

Perheenjäsen-omistajat toimivat hallituksissa aktiivisesti ja he kokevat tekevänsä arvokasta työtä. Ulkopuoliset jäsenet perheyrityksissä koetaan myönteisesti ja heidän asiantuntemustaan arvostetaan.

– Myös perheyritykset, joissa ei vielä ole ulkopuolisia jäseniä hallituksessa, tulevat heidän osuuttaan mitä todennäköisimmin lisäämään.

Perheyhtiöiden hallitustyöskentelyssä tärkeimmiksi asioiksi koetaan strategian tarkentaminen, rahoitus, yritysostot ja organisaatio. Näiden jälkeen tulevat kansainvälistymiseen ja asiakkuuksiin liittyvät asiat.

– Tärkeimpinä tietolähteinä yrityksissä pidetään toimitusjohtajaa, pääomistajaa, muita hallituksen jäseniä sekä kokousten raportteja.

Tutkimuksen mukaan perheenjäsen-omistajat toimivat perheyhtiöissä monissa rooleissa. Neljännes vastaajista toimi toimitusjohtajana ja 35 prosenttia hallituksen puheenjohtajana.

– Urakehitys perheyhtiö-omistajien keskuudessa näyttäisi etenevän siten, että nuorena siirrytään hallituksen rivijäseneksi, keski-ikäisenä toimitusjohtajaksi ja vanhana hallituksen puheenjohtajaksi. Mitä suuremmaksi liikevaihto kasvaa, sen harvemmin perheenjäsen on toimitusjohtajana, tutkijat sanovat.

Noin neljänneksellä perheyrityksistä on perhe- tai sukuneuvosto. Neuvostoja suosivat kooltaan suuret perheyritykset.

Tutkimukseen vastaajista kaksi kolmesta toimi perheyrityksessä, jossa ei ollut ulkopuolisia omistajia. Hallituksessa oli yleensä viisi jäsentä, joista kolme edusti perhettä ja kaksi oli perheen ulkopuolelta. Kolmanneksessa perheyritysten hallituksista oli enemmän perheen ulkopuolisia kuin perheenjäseniä.

Lisätietoja:
Jari Kurkela
Puhelin 050 360 6796
Outi Vuori
Puhelin 040 704 9858

LaY/Viestintä/OT