Työelämään puhtia ja luovuutta taiteen keinoin

6.11.2012

Uutta osaamista luomassa – Työelämän kehittäminen taiteen keinoin -julkaisu osallistuu keskusteluun työelämän tulevaisuudesta ja tarjoaa ratkaisuja siihen, miten tulevaisuuden työelämää voisi kehittää taiteen ja kulttuurin keinoin.

Tulevaisuuden työelämässä korostuvat luovuus, aloitteellisuus ja ennakoimattomuus. Uudenlaisia ratkaisuja ja toimintatapoja tarvitaan, samoin rohkeutta ja uskallusta tehdä asioita uusilla tavoilla. Taide ja kulttuuri tarjoavat tilaisuuksia ja väyliä uusien ja rajoja rikkovien ratkaisujen kokeilemiseen ja heittäytymiseen.

Uutta osaamista luomassa – Työelämän kehittäminen taiteen keinoin -teoksen artikkelit valottavat taide- ja kulttuurialan mahdollisuuksia osallistua entistä laajemmin ja systemaattisemmin työelämän kehittämiseen. Kirjoittajia yhdistää pyrkimys laadullisesti parempaan työelämään. Tykes-ohjelman projektipäällikkö, yksikön johtaja Tuomo Alasoini Tekesistä valottaa tulevaisuuden työelämän kehittämistarpeita. Erilaisten taidelähtöisten menetelmien käyttöä työelämässä puolestaan tarkastelevat tutkija Pälvi Rantala Lapin yliopistosta, yliopistonlehtori Kai Lehikoinen Teatterikorkeakoulusta, taiteen soveltaja-kehittäjä-tutkija Satu-Mari Korhonen, kulttuurialan projektipäällikkö Nelli Koivisto Kolmas lähde -hankkeesta sekä tanssija-tutkija Kirsi Heimonen. Kukin nostaa esiin yhden tärkeän näkökulman taiteen käytöstä työelämässä.

Kokonaisuudessaan teos antaa monipuolisen kuvan siitä, miten taidetta voidaan käyttää työelämässä. Lisäksi teos pohtii, millaisia osaamisvaatimuksia ja ymmärrystä alan kehitys edellyttää ja mitä tulee ottaa huomioon, kun suunnitellaan rahoitusta luoville aloille.

Teos julkaistaan Tampereella Työelämän tutkimuspäivillä Satu-Mari Korhosen ja Pälvi Rantalan koordinoimassa Taiteet työelämässä -ryhmässä 8. marraskuuta. Verkossa julkaistava artikkelikokoelma on osa Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan julkaisusarjaa, ja sen voi ladata osoitteessa http://www.taikahanke.fi/etusivu/julkaisut/.

Julkaisu on osa valtakunnallista, ESR-rahoitteista TAIKA-hanketta. Hankkeen ensimmäisessä osassa vuosina 2008–2011 vietiin taidelähtöisiä työpajoja kokeilumielessä erilaisiin sosiaali- ja terveysalan työyhteisöihin. Työpajoissa taiteen keinoina käytettiin draaman, kuvataiteen, käsityön, liikeimprovisaation, tanssin, musiikin, sanataiteen ja valokuvauksen menetelmiä. TAIKA II -hanke jatkaa taidetta ja työelämää yhdistävää kehittämistyötä vuosina 2011–2013. Taidelähtöistä työskentelyä sovelletaan, kehitetään ja tutkitaan työyhteisöjen innovaatiokyvykkyyden näkökulmasta lähinnä liike-elämän yhteyksissä.

Lisätietoja:
Pälvi Rantala, p. 040 484 4170, palvi.rantala (at) ulapland.fi
Satu-Mari Korhonen, p. 040 596 1678, satu-mari (at) theatreworks.fi

LaY/Viestintä/SV