Työelämän laatu.jpg
Kuva havainnollistaa työelämän laadun indeksin laskentakaavan. Kuva: SafeInLog

Työkaluja organisaatioiden muutoskyvykkyyden parantamiseksi

22.8.2023

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa yhteistyössä tehdyn kartoituksen mukaan muutosjohtamista vaikeuttavat ryhmäytymisen puute ja esihenkilötyön formaalius.

Muutoskyvykkyyttä ja jatkuvaa oppimista tukeva organisaatiokulttuuri on erityisen tärkeä sekä selviytymisen että kilpailukyvyn kannalta. Organisaatiokulttuuria on kuitenkin vaikea mitata, sillä se koostuu jaetuista arvoista, uskomuksista, normeista ja käyttäytymismalleista, jotka ohjaavat työntekijöiden ajattelua ja toimintaa.

– Vaikka organisaatiokulttuuria on vaikea mitata, se on nykypäivänä entistäkin tärkeämpää tiedolla johtamisen kannalta, tutkija Marko Kesti sanoo.

Pitkäjänteiseen tutkimustyöhön nojautuvaa mittausmenetelmää testattiin Kainuun soten kanssa toteutetussa Tiedolla työhyvinvointia ja tuottavuutta -hankkeessa. Sote-sektorin muutoshaasteet ovat olleet pitkään pinnalla ja monissa organisaatioissa kaivataan uusia keinoja muutosjohtamisen tueksi.

– Ratkaisumme on yhdistää QWL-data ja muutospsykologian periaatteet, mikä antaa työkaluja organisaatioiden muutoskyvykkyyden parantamiseen.

QWL-menetelmällä (Quality of Working Life) mitataan työntekijäkokemus, josta määritetään työelämän laadun indeksi.

Tutkimusryhmä suoritti yhteistyössä Kainuun soten kanssa QWL-mittauksen, jonka perusteella kaksi keskeistä tekijää vaikeuttavat muutosjohtamista: tiimien ryhmäytymisen puute ja esihenkilötyön formaalisuus.

– Osa esihenkilöistä on tavallaan ajautunut formaaliseen suuntaan, sillä operatiivisen toiminnan turvaaminen vie esihenkilön kaiken ajan, eikä energiaa jää työntekijöiden huolien kuuntelemiseen ja jaksamisen tukemiseen, Kesti kuvailee.

Projektijohtaja Outi Väyrynen Kainuun sotesta toteaa menetelmän tuovan arvokasta tietoa organisaatiokulttuurista.

– Lisätutkimusta tarvitaan erityisesti vaikuttavien interventioiden (korjaavien toimenpiteiden) selvittämiseen, jotta menetelmä saadaan laajempaan käyttöön hyvinvointialueilla, Väyrynen sanoo.

Kesti uskoo, että QWL-mittauksen yhdistäminen muutospsykologian periaatteisiin tarjoaa organisaatioille käytännönläheisiä keinoja parantaa muutoskyvykkyyttään ja tehdä siitä osa jokapäiväistä tiedolla johtamista.

Lisätietoa aiheesta blogitekstissä

Lisätietoja QWL-menetelmästä aiemmin julkaistussa uutisessa

Lisätietoja:

Marko Kesti, marko.kesti(at)ulapland.fi, p. 040 717 8006
Outi Väyrynen, outi.vayrynen(at)kainuu.fi, p. 044 797 5367