monica_tennberg.jpg

Ulalla-podcast 21: Arktinen urbaani arki

31.10.2019

Ulalla-podcastin vieraaksi saapuu tutkimusprofessori Monica Tennberg Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Podcastissa keskustellaan arktisesta urbaanista arjesta sekä Rovaniemen profiloitumisesta arktisena kaupunkina.

Arktisella alueella vanhimmat kaupungit ovat jo 1600-luvulta, mutta kaupungistuminen on varsin uusi aihe tutkimuksessa. Ensimmäinen kansainvälinen konferenssi tämän tiimoilta järjestettiin vuonna 2012.

Kaupunkitutkimuksen aiheita ovat muun muassa kaupunkisuunnittelu, kaupunkiarkkitehtuuri ja urbaanielämäntapa.

— Rovaniemen pyrkimys rakentaa arktista profiilia perua 1990-luvun alusta jolloin Suomessa alkoi kansainvälisen arktisen aika arktisen historiatutkija Maria Lähteenmäen mukaan, Tennberg toteaa.

Arktikum-talo ja Pilke-talo edustavat hallinnon ja tutkimuksen käsitystä arktisuudesta. Vastaavasti Valtakadulla on nähtävillä kaupallinen näkemys arktisuudesta.

— Monet arktiset kaupungit kilpailevat samanlaisilla mielikuvilla kuten luonto osaaminen, yhteydet, teknologia ja koulutus, kuten Tromssa ja Oulu jotka kilpailevat Rovaniemen kanssa, Tennberg toteaa.

Brändin luoma mielikuva ei aina vastaa paikallisten asukkaiden käsitystä paikasta.

Ulalla-podcastissa käsitellään muutaman viikon välein ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä. Ääneen pääsevät asiantuntijat ja tutkijat eri tiedekunnista.

Kuuntele uusin jakso Soundcloudista

Lisätietoja:

Tiedeviestintäsuunnittelija
Johan-Eerik Kukko
johan-eerik.kukko(at)ulapland.fi
+358 40 484 4416