av-kuva.JPG
Samuel Ahola, Kimmo Petäjäjärvi ja Kari Pekkala testaamassa käyttöliittymää. Kuva: J-E. Kukko

Uudet AV-ratkaisut helpottavat arkipäivää

13.11.2019

Lapin korkeakoulukonsernissa on toteutettu ratkaisuja, jotka helpottavat arkipäiväisiä toimia niin luennoilla kuin päivittäisissä kokouksissa.

Luennon alkuun on 5 minuuttia, opiskelijat saapuvat luentosaliin ja vaimea puheensorina täyttää tilan. Luennoitsijan ilme on vakava ja hermot kiristyvät sillä videotykki ei löydä oikeaa ulostuloa. Luennoitsija tarttuu puhelimeen ja soittaa servicedeskiin. Apu järjestyykin pian, mutta IT-henkilön puheet helppokäyttöisyydestä kaikuvat kuurolle korville sillä luennoitsija on täysin keskittynyt luennon aloittamiseen.

Kokouksen alkuun on muutama minuutti ja kahviastiastot kilisevät pöytää vasten. Kokouksen sihteeri ei ole ehtinyt koskea kahvikuppiinsa sillä yhteyttä tietokoneen ja valkokankaan välillä ei ole vielä saatu toiminaan. Hikikarpalot ilmestyvät sihteerin otsalle ja nappien painaminen edestakaisin. Kello käy.

Kuulostaako tutulta?

Näin asiat olivat vielä vähän aikaa sitten, mutta ei enää!

It-palvelut ovat päivittämässä AV-tekniikkaa uudelle vuosituhannelle ja AV-laitteiden käyttöliittymä on jo osassa luentosaleja päivitetty aiempaa helppokäyttöisemmäksi. Lisäksi monissa kokoustiloissa toimiva langaton lähetys mahdollistaa sen, että taistelut johtojen ja adaptereiden kanssa ovat taakse jäänyttä elämää. Jatkossa laitteet uusitaan elinkaarimallin mukaisesti, jolloin saatavilla on aina toimivat ja nykyaikaiset ratkaisut.

Uudistus on ollut monen toimijan yhteinen ponnistus. Kimmo Petäjäjärvi ja Kari Pekkala IT-palveluista sekä Simo Rontti ja Samuel Ahola Taiteiden tiedekunnasta suunnittelivat yhdessä käyttäjien kanssa uudenlaisen käyttökokemuksen. Käyttäjiä osallistettiin kehittämiseen työpajoissa, joissa mietittiin käyttäjäpolku kokonaisuuden hallitsemiseen. Tämän jälkeen ratkaisua pilotoitiin ja paranneltiin testikäyttäjien antaman palautteen perusteella. Kehitystyöhön Lapin AMKin näkökulmaa toi Tommi Faarinen ja yhteistyökumppanina teknisessä toteutuksessa toimi AV-asiantuntija Juhani Vainio.

Konkreettiset ratkaisut helpottavat jokapäiväisiä tilanteita niin luennoilla kuin kokouksilla. Havainnollistava käyttöliittymä tervehtii ja opastaa sinua käyttötilanteissa. Pystyt valitsemaan esitystilasi käyttötarpeesi mukaan joko langattomasti tai kytkemällä kaapelin perinteisesti laitteeseesi. Käyttökokemuksesta on pyritty tekemään suoraviivainen, jossa vältytään useiden laitteiden näppäilyiltä. Suurissa luentosaleissa on hallintapaneeli kosketusnäytöllä ja pienemmissä saleissa yksi kaukosäädin, jolla kuvanlähteiden ja äänensääntö tapahtuu.

Kiitos kaikille työpajoihin osallistuneille, ja tervetuloa tutustumaan! Lähetä meille palautetta ja ideoita ja sovi tarvittaessa käyttökoulutuksesta:
servicedesk@ulapland.fi

20180412_141204.jpg
Kolmen työpajan aikana kartoitettiin käyttäjätarpeita ja kuvattiin palvelupolkua. Kuva ensimmäisestä työpajasta 12.4.2018.


AMX_LS2_1.png AMX_LS2_2.png

 

AMX_LS2_5.pngAMX_LS2_info-1.png

Näkymä kosketusnäytöllisestä käyttöliittymästä.

20180425_144251.jpg
Kolmen työpajan aikana kartoitettiin käyttäjätarpeita ja kuvattiin palvelupolkua. Kuva ensimmäisestä työpajasta 12.4.2018.

LaY/Viestintä/J-EK