kenellävaltavaltiossa_kansi.jpg

Uusi julkaisu Suomen perustuslaeista

24.9.2019

Vuonna 2019 itsenäisen Suomen ensimmäinen perustuslaki täyttää sata vuotta. Esko Riepulan, Jukka Kultalahden ja Teuvo Pohjolaisen kirjoittama Kenellä valta valtiossa-teos onensimmäinen Suomen perustuslaeista kirjoitettu yhtenäinen yleisteos.

Teoksessa kuvataan ja analysoidaan perustuslakien koko ajallinen kaari Ruotsin vallan kaudesta tähän päivään. Lisäksi teoksessa arvioidaan nykyhetken ja tulevaisuuden perustuslaillisia haasteita.

Kenellä valta valtiossa -teos pureutuu keskusteluun perustuslain tulkinta- ja soveltamisongelmista. Viime aikoina tulkinnoista on keskusteltu perustuslakivaliokunnassa erityisesti tiedustelulaki- ja sotekysymyksissä. Myös poliitikkojen perustuslakikäsityksiä esitellään ja analysoidaan.

Teoksen kirjoittajat ovat julkisoikeuden emeritusprofessoreja, jotka ovat työskennelleet eri yliopistoissa ja valtionsääntöuudistuksen eri vaiheissa komiteoissa ja työryhmissä. He ovat osallistuneet valtiosääntöuudistukseen ja käsitelleet perustuslakikysymyksiä niin opetuksessa kuin tutkimustoiminnassaan.

Kirjoittajat eivät katso pelkästään taaksepäin vaan nostavat esille myös globalisoituvan maailman aiheuttamat perustuslailliset haasteet tulevaisuudessa. Kirja on kirjoitettu tavalla, joka antaa kuvan perustuslain kehittymisestä, tulkinnoista ja niiden syistä myös ei-ammatillisille lukijoille.

Teos soveltuu hyvin myös oikeus- ja politiikkatieteiden oppikirjaksi, samoin kuin ammattilaisten käsikirjaksi.

Tietoja teoksesta:

Esko Riepula, Jukka Kultalahti & Teuvo Pohjolainen
Kenellä valta valtiossa: Kuninkaiden ja säätyjen vallasta kansan valtaan. Perustuslakiemme pitkä kaari.
Vastapaino
Tampere 2019

https://vastapaino.fi/sivu/tuote/kenella-valta-valtiossa-/2604773