Young Mediterranean Voices -debattitoiminnasta saadaan ensimmäinen maistiainen tiistaina 12.11. Rovaniemellä, kun Lapin yliopiston opiskelija ja kolme Välimeren alueelta tulevaa väittelijää tapaavat väittelykilpailussa. Tapahtuma järjestetään Lapin yliopiston Castrén-salissa ja siihen on vapaa pääsy.
Young Mediterranean Voices -koulutukset tuovat yhteen aktiivisia, yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostuneita nuoria aikuisia. Rovaniemen väittelykilpailun teemana ovat ilmastonmuutos ja siihen läheisesti liittyvä pakolaisuus.
– Ilmaston lämpeneminen ajaa ihmisiä pakenemaan kodeistaan ja aiheuttaa muuttoliikkeitä, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa. Aiheena tämä, jos joku, kiinnostaa nuoria aikuisia, toteaa Inka Nokso-Koivisto hanketta Suomessa koordinoivasta Anna Lindh -verkostosta.
Väittelytiimit muodostetaan siten, että molemmissa joukkueissa on yksi Euroopasta ja yksi Välimeren eteläpuolelta tuleva. Väittelyn moderaattorina toimii Barcelonasta kotoisin oleva, debattitoimintaa kotimaassaan vuosia harrastanut 22-vuotias Ariadna Romans.
– Äänensä saa kuuluviin vain, jos osaa perustella ajatuksensa ja puolustaa kantaansa. Argumentointitaidot ovat avainasemassa, kun halutaan saada nuoret mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, toteaa Nokso-Koivisto.
Tapahtumassa kuullaan väittelyn jälkeen asiantuntijoiden kommenttipuheenvuorot väittelyssä esiin nousseista teemoista. Asiantuntijoina debattia kommentoivat muuttoliikkeitä tutkinut Helsingin yliopiston tutkija Saara Koikkalainen ja Arktiset maahanmuuttajat ry:n asiantuntija Nafisa Yeasmin, jonka Tieteentekijöiden liitto vastikään valitsi Vuoden tieteentekijäksi.
Young Mediterranean Voices on kansainvälisen Anna Lindh -säätiön koordinoima, EU:n ja British Councilin rahoittama hanke, jonka tavoitteena on tarjota nuorille välineitä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hanke lähti liikkeelle arabimaista vuonna 2011, ja sen koulutukset ovat tavoittaneet jo 80 000 18¬–30-vuotiasta nuorta aikuista. Nyt Välimeren alueella hyväksi havaittu hanke laajentaa toimintaansa Suomeen.
Rovaniemen jälkeen Young Mediterranean Voices suuntaa Kokkolaan, jossa järjestetään kaksipäiväinen vaikuttamistyöpaja 25 nuorelle aikuiselle, joista puolet tulee Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta ja puolet arabimaista ja Pohjois-Afrikasta.
Tapahtuman tarkempi ohjelma
Lisätietoja:
Inka Nokso-Koivisto, inka.nokso-koivisto(at)fime.fi, 040 732 0776
Ella Kaplas, ella.kaplas(at)fime.fi, 040 775 6877
Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) on tiedeinstituutti, joka toimii koko Lähi-idän alueella. Instituutti tukee Lähi-itään liittyvää tutkimusta ja järjestää opetusta yhteistyössä suomalaisten ja paikallisten yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa. Se edistää tieteellistä ja kulttuurista yhteistyötä Suomen ja Lähi-idän välillä sekä tekee Suomea tunnetuksi alueella. Instituutti on perustettu vuonna 1994, ja sitä ylläpitää Suomen Lähi-idän instituutin säätiö.
Instituutin verkkosivut
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoon kuuluu 17 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa instituuttia, jotka edistävät suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä.