Väitös: Nuorisorikolliset kaidalle tielle perheen ja ystävien tuella

26.5.2011

Valdas Rimkusin väitöstutkimuksen mukaan nuorisorikollisuutta voidaan ehkäistä nykyistä tehokkaammin keskittymällä siihen, kuinka nuoren sosiaalinen verkosto voi tukea häntä yhteiskuntaan sopeutumisessa.

Kasvatustieteen maisteri Valdas Rimkus tarkastelee sosiaalityön alan väitöstutkimuksessaan, miten nuorisorikollisuutta voidaan ehkäistä panostamalla nykyistä enemmän rikoksiin syyllistyneiden lasten ja nuorten sosiaalisen tukemiseen.

– Kotimaassani Liettuassa, kuten useissa muissakin maissa, pääasiallisena nuorisorikollisuuden torjuntakeinona nähdään rikollisten sulkeminen yhteiskunnan ulkopuolelle erilaisten rangaistusten ja kontrollijärjestelmien avulla. Liettuassa perheissä korostetaan esimerkiksi fyysistä rankaisemista, nuoren toiminnan rajoittamista tai torumista; poliisi painottaa rangaistuslaitosten merkitystä. Jopa Liettuan parlamentti torjui vastikään lasten fyysisen kurittamisen kieltävän lakialoitteen sillä perusteella, että fyysinen kuritus auttaa kasvattamaan hyvin käyttäytyviä lapsia, Rimkus taustoittaa.

Tutkimuksen mukaan lapsi- ja nuorisorikollisuuden ehkäisyssä olisi kuitenkin tehokkaampaa kääntää katsetta pelkistä rangaistuksista siihen, kuinka lapsen tai nuoren olemassa oleva sosiaalinen verkosto – kuten vanhemmat, ystävät, sisarukset, muut sukulaiset, naapurit ja koulu – voisi tukea lasta tai nuorta yhteiskuntaan sopeutumisessa sekä hyväksyttyjen käyttäymismallien omaksumisessa.

– Nykyjärjestelmässä rikosten ennaltaehkäisy on jätetty pääsääntöisesti oikeusjärjestelmän ja sosiaalialan ammattilaisten vastuulle. Se ei ole kuitenkaan tuonut toivottuja tuloksia, sillä yksilöä on vaikeaa saada takaisin yhteiskunnan jäseneksi ilman yhteisön osallistumista. Lapsena tai nuorena rikoksiin syyllistyneiden kohdalla olisikin parasta etsiä tasapainoa rangaistusten ja tukemisen välillä, tutkija sanoo.

Sosiaalityön käytännöissä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sosiaalityöntekijöiden ei tule keskittyä olemaan nuoren pääasiallinen tukija tai terapeutti, vaan tunnistaa mahdollisia tukijoita nuoren luontaisesta verkostosta ja rohkaista heitä nuoren tukemiseen. Lisäksi on tärkeää etsiä nuorelle uusia verkostoja sekä korjata olemassa olevien verkostojen puutteita.

– Kuvainnollisesti sosiaalityöntekijän tulisikin olla pelkän matkanjärjestäjän sijasta matkakumppani, jonka kanssa nuori voi jakaa tunteita ja käsityksiä. Luontaisesta sosiaalisesta ympäristöstä nuoren on mahdollista löytää muita matkakumppaneita, jotka voivat rohkaista häntä oikealle tielle, Rimkus havainnollistaa.

Tutkimuksessaan Rimkus luo sosiaalityön tutkijoiden ja ammattilaisten käyttöön mallin sosiaalisesta tuesta lapsi- ja nuorisorikollisuuden ehkäisemisessä. Malli määrittelee tärkeimmät sosiaalisen tuen muodot, joilla voidaan vaikuttaa nuorisorikollisuuden ehkäisemiseen.

Tutkimustaan varten Rimkus muun muassa suoritti kyselyn Klaipėdan alueella asuvalle 73:lle rikoksiin syyllistyneelle nuorelle sekä haastatteli 10 nuorisorikollista.

Valdas Rimkus on tehnyt väitöstutkimuksensa osana Lapin yliopiston sosiaalityön oppiaineen Liettuassa järjestämää tutkijakoulutusohjelmaa, johon osallistuu liettualaisia jatko-opiskelijoita eri yliopistoista. Lapin yliopistossa opiskelijoita ohjaavat professorit Kyösti Urponen ja Juha Perttula.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Kasvatustieteen maisteri Valdas Rimkusin väitöskirja Bridging the Islands of Society: Modeling Delinquency Prevention Through Optimization of Social Support tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 27. toukokuuta 2011 klo 12 Esko ja Asko -salissa (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä tilaisuudessa on professori Katherine Tyson McCrea Loyola University of Chicagosta Yhdysvalloista ja kustoksena emeritusprofessori Kyösti Urponen Lapin yliopistosta. Tervetuloa!

Taustatietoja väittelijästä:
Valdas Rimkus (s. 1973 Gargzdai, Liettua) on suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1991 Gargzdaissa. Hän on valmistunut luokan- ja käsityönopettajaksi Siauliain pedagogisesta instituutista 1996 sekä kasvatustieteen maisteriksi pääaineenaan sosiaalipedagogiikka liettualaisesta Klaipėdan yliopistosta vuonna 1998. Tohtoriopinnot Lapin yliopistossa hän aloitti vuonna 2004.

Urallaan Valdas Rimkus on työskennellyt käsityön ja englannin opettajana sekä sosiaalipedagogina Gribziniain yläkoulussa 1996–2001. Vuodesta 2001 hän on toiminut lehtorina Klaipėdan yliopiston sosiaalityön laitoksella. Lisäksi vuodesta 1999 lähtien hän on toiminut osa-aikaisena asiantuntijana Klaipėdan kunnallisella lasten oikeuksien osastolla.

Lisätietoja:
Valdas Rimkus, p. +370 6141 7099, valdasrim(at)gmail.com
Väitöskirjan lehdistökappaleet ja valokuva väittelijästä ovat saatavissa Lapin yliopiston viestinnästä: tiedotus(at)ulapland.fi tai p. 040 571 1960 (lehdistökappaleet), p. 040 740 2237 (valokuva)

Julkaisun tiedot:
Valdas Rimkus: Bridging the Islands of Society: Modeling Delinquency Prevention Through Optimization of Social Support. Acta Universitatis Lapponiensis 204. Lapin yliopistokustannus: Rovaniemi 2011. ISBN 978-952-484-438-3. ISSN 0788-7604.

Julkaisun myynti:
Tiede- ja taidekirjakauppa Tila (Lapin yliopiston pääkirjasto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi), p. 040 821 4242, julkaisu(at)ulapland.fi, verkkotilaukset: www.ulapland.fi/julkaisut

LaY/Viestintä/SV