Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on yhteistyön ja vertaisoppimisen avulla ylläpitää ja kehittää lappilaisten yritysten liiketoimintaa haastavassa poikkeustilanteessa sekä samalla tukea yrittäjien jaksamista ja työhyvinvointia.
Hankkeen tavoitteena luoda kaksi helposti lähestyttävää ja ketterää matalan kynnyksen foorumia pk-yrityksille vuoropuheluun: staattinen ja online-pohjainen.
Niiden kautta hankkeeseen osallistuvat voivat:
- hyödyntää muiden yritysten ratkaisuja (koronainnovaatiot) poikkeustilanteessa koskien liiketoiminnan uudelleen suuntaamista
b. hyödyntää foorumeilla yritystoiminnan asiantuntemusta
- löytää henkilöitä ja tahoja, jotka ovat poikkeustilanteessa ideoitujen ja käyttöön otettavien uusien liiketoimintaratkaisujen toteuttamiseksi olennaisia (esim. rahoittaja, päätöksentekijä, uusi mahdollinen kumppani jne.)
Toimenpiteet
Työpaketti 1. Hankkeen hallinnointi, osallistujien rekrytointi, alkukartoitus ja tiedottaminen
Rekrytointi
rekrytointi monikanavaisesti verkosto- ja vaikuttajamarkkinoinnin kautta (mm. LinkedIn sekä Facebook).
Lapin yliopiston aiemmissa yrityksille suunnattujen hankkeiden kautta syntyneiden yritysverkostojen hyödyntäminen arvio mukaan saatavista yrityksistä: 10 pk-yritystä ja 20 mikro- tai yksinyrittäjää
Alkutilanteen kartoitus
hankkeeseen osallistuvien yrittäjien työhyvinvoinnin alkukartoitus ja yritysten riskitesti sekä liiketoiminnan ongelmakohtien kirjaaminen toteutetaan haastattelemalla yrittäjiä käyttäen apuna muissa yhteyksissä testattuja menetelmiä (testejä)
Verkkoalustat
otetaan nopeasti käyttöön helppoja digitaalisia työkaluja, joita yritykset osaavat sujuvasti käyttää
Tiedottaminen hankkeen tavoitteista ja toimenpiteistä
yhteinen aloitustilaisuus ja prosessien kuvaus mukana oleville yrityksille.
Työpaketti 2. Yritysten koronainnovaatiot talteen
Työpaketin tavoitteena on koota poikkeusoloissa yritysten tuottamia innovaatioita, joilla yritykset ovat ratkaisseet ketterästi liiketoimintaansa kohdistuvia muutoksia ja uhkia. Kantavana ideana on luoda menettelytapa, jossa kerätään jatkuvasti tietoa yritysten muuttuvista ongelmista kriisitilanteessa ja vastataan näihin ongelmiin tilanteen mukaan. Kyse on kokemuksestaan oppivasta pk-yritysten “kriisiverkostosta” ja siihen syötettävästä kokemustiedosta.
Koronainnovaatioita koskeva tiedonhankinta toteutetaan moniäänisenä prosessina hyödyntäen erilaisia lähteitä: some, viestintävälineet, haastattelut sekä hankkeen organisoima matalan kynnyksen kysely lappilaisille yrityksille.
Hankkeen keräämiä koronainnovaatioita julkisista tietolähteistä:
Koronainnovaatioita maailmalta.pdf
Koronainnovaatioita muualta Suomesta.pdf
Koronainnovaatioita Lapin maakunnasta.pdf
Työpaketti 3. Innovointifoorumit
Staattisessa foorumissa, esimerkiksi Facebookin, WhatsAppin, Mentimeterin tai muun verkkokäyttöisen työskentelyalustan kautta yritykset voivat esittää kysymyksiä askarruttaviin ongelmiin ja ratkaisukeinoihin sekä saada vastauksia muilta yrityksiltä, hankehenkilöstöltä ja asiantuntijoilta.
Online-pohjainen etäyhteyksiin perustuva foorumi (esim. Teams) kokoontuu vähintään kaksi kertaa kuussa keskustelemaan staattisessa foorumissa esiin tulleista kysymyksistä ja ratkaisuista.
Näitä täydentävät teemoittain kokoontuvat pienemmät foorumit asiantuntijoiden ja hankehenkilöstön kanssa. Esimerkinomaisesti työstetään tarvittavia ratkaisuja erilaisten liketoiminnan kehittämismenetelmien (palvelumuotoilu tms.) avulla eteenpäin, mikäli löydetyn ongelman ratkaiseminen sitä edellyttää.
Foorumeissa pyritään myös avoimen vuoropuhelun avulla ideoimaan uusia liiketoimintamalleja ja nopeita kokeiluja osallistujayritysten kokeiltavaksi ja hyödynnettäväksi.
Foorumeilla ratkaisuja ongelmiin kolmesta näkökulmasta:
hyödynnetään muiden vertaisyritysten ratkaisut vastaavan kaltaisessa tilanteessa hyödynnetään ketterää yrittäjyystoimintaa koskeva asiantuntemusta
etsitään ja hyödynnetään pk-yrittäjien ilmaisemien ongelmien perusteella henkilöitä ja tahoja, jotka ovat ongelmien kannalta olennaisia (esim. rahoittaja, päätöksentekijä, uusi mahdollinen kumppani jne.) ja yritys sitä haluaa.